Trenčania si vybojovali viac zelene na námestí

Trenčanom sa nepáčil návrh na obnovu historického Mierového námestia. Podľa pôvodnej štúdie tu mali prevažovať vydláždené plochy, ľuďom chýbalo viac zelene. Architekti teda návrh prerobili, rekonštrukčné práce to však oddiali o celý rok.

17.12.2015 15:00
Mierové námestie, Trenčín Foto: ,
Takto vyzerá hlavné trenčianske námestie dnes.
debata (4)

Trenčín je posledným krajským mestom, ktoré ešte nemá zmodernizované svoje centrum. Rekonštrukcia sa má uskutočniť podľa architektonického návrhu brnianskeho ateliéru RAW. Ten zvíťazil vo verejnej súťaži, ktorú mesto vyhlásilo a vyhodnotilo ešte v roku 2008.

A tým sa aktivity skončili. Námestie zostalo naďalej v podobe, akú malo v časoch socializmu. Jeho obnova sa opäť stala horúcou témou v tomto roku, keď sa ohlásili distribučné spoločnosti, že chcú rekonštruovať rozvody elektriny a plynu. Inžinierske siete sú ukryté pod povrchom námestie, a to by bolo tak či tak rozkopané.

Návrh ateliéru RAW mesto v lete opäť predložilo trenčianskej verejnosti. Tej sa nepáčilo, že podľa tohto návrhu z námestia zmizne oválny zelený ostrovček uprostred. Mala ho nahradiť rovná plocha, so schodíkmi z jednej strany. Pribudne fontána, ktorá na Mierovom námestí doteraz nebola.

Takto by malo podľa vizualizácie námestie... Foto: Ateliér RAW
trenčín, námestie, vizualizácia Takto by malo podľa vizualizácie námestie vyzerať o dva roky.

„Vzhľadom na to, že boli silné požiadavky verejnosti, aby na Mierovom námestí zostalo viac zelene, pristúpili sme k zmene architektonickej štúdie. Rokovali sme s ateliérom RAW a dohodli sme sa na tom, ktoré veci sú z ich pohľadu upraviteľné, aby to nenarušilo celý koncept námestia, a podľa toho architektonickú štúdiu prepracovali,“ povedal Martin Beďatš, hlavný architekt Trenčína.

Po týchto úpravách by mali byť na námestí väčšie odpočinkové trávnaté plochy. Takéto trávnikové pozadie má zdôrazňovať tri dominanty námestia, ktorými je Morový stĺp, Strom slobody a plánovaná fontána Marca Aurelia. Okolo kruhovej fontány je navrhnutý kamenný prstenec, na ktorom sú lavičky a na zemi tabuľky s významnými dátumami mesta. Na fontáne bude citát Marca Aurelia, rímskeho cisára a filozofa.

„Zmenili sme aj výšku fontány z pôvodných 90 centimetrov na 45, je to výškovo priaznivejšie pre deti, aby sa mohli dotýkať vody, keď budú chcieť,“ dodal Ivan Wahla, jeden z trojice architektov, ktorí pracujú na projekte rekonštrukcie Mierového námestia.

Pôvodne sa práce mali začať na jar budúceho roka. Prepracovanie projektov predstavuje asi polročné zdržanie. Na námestí je množstvo prevádzok, je odtiaľto prístup na hrad, preto by bolo dosť nepraktické, aby sa práce začali niekedy na jeseň, a potom by námestie zostalo rozkopané celú zimu.

Takže sa rekonštrukcia začne až na jar 2017, hotová by mala byť za sedem až desať mesiacov. Predpokladané náklady predstavujú asi tri milióny eur, mesto si chce tieto peniaze požičať z banky. Poslednou veľkou rekonštrukciou prešlo námestie v osemdesiatych rokoch minulého storočia, vtedy bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Odvtedy si len s malými zmenami zachováva svoju podobu.

„V ostatných rokoch veľmi veľa aj malých miest a obcí dokázalo zrekonštruovať svoje námestia, pretože tie sú symbolickým srdcom danej komunity. Je dobre, že aj Trenčín pôjde touto cestou a už v dohľadnej dobe by si Trenčania mohli vychutnať príjemné chvíle strávené na svojom vlastnom námestí,“ povedal Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Niekde v týchto miestach táborili v roku 179 n. l. rímski vojaci. To bolo v období, keď Rímu vládol cisár Marcus Aurelius Antoninus. Rimania zanechali na svoj pobyt pamiatku vo forme nápisu na brale, na ktorom teraz stojí Trenčiansky hrad. Nápis je v súčasnosti viditeľný len z priestorov hotela Elizabeth.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #námestie #zeleň