Pripravovaná ťažba štrku narazila na odpor obyvateľov

Medzi cestou a smetiskom v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec sa majú začať ťažiť štrkopiesky. Obyvatelia s tým nesúhlasia, obávajú sa zhoršených životných podmienok - hluku, prašnosti a prehustenej dopravy. Podľa vedenia mesta je ťažba v území možná a v súlade s územným plánom.

17.12.2015 17:00
občania, protest, Považský Chlmec Foto: ,
Nechceme štrkovisko a ďalšie smetisko. Svoj nesúhlas s plánovanou ťažbou štrku v Považskom Chlmci vyjadrili obyvatelia aj protestným pochodom.
debata (4)

Oproti miestu, kde sa plánuje ťažba, sídli stredná škola, ďalej sú rodinné domy. „Bývam 200 metrov odtiaľ a myslím, že ak sa tam ťažba povolí, tak to pocítim. Zvýšená prašnosť, hluk, doprava. Ťažiť štrk bez toho, aby bol z toho hluk a prášilo sa, to sa, myslím si, nedá,“ hovorí Juraj Kodaj z Považského Chlmca. S ťažbou nesúhlasí ani Marta Radolcová. Hovorí, že lokalitu dôverne pozná, kedysi tam robila pri rekultivácii. „Nie je tam štrk, sú tam staré sute, panely navozené a naukladané,“ dodáva.

„Vraj by to mala byť stavba len na krátku dobu, ale kto nám zaručí, že to neostane otvorené, ako zostali pootvárané štrkoviská na Bytčiansku,“ pridáva námietku Ján Višňovský. Obyvatelia na svoj nesúhlas upozornili protestným pochodom popri frekventovanej ceste, kde na krátku chvíľu aj obmedzili premávku.

So zhoršenými životnými podmienkami bojujú už dlhšie obdobie. Najprv im život šesť desaťročí strpčovala skládka odpadu a množstvo áut s odpadom prechádzajúcich cez mestskú časť. Po rozhodnutí Európskeho súdneho dvora je skládka uzatvorená, zatiaľ predbežným opatrením, lebo majiteľ sa odvolal.

Momentálne sa v blízkosti Považského Chlmca buduje diaľničný tunel, čo znamená viac áut a blata na ceste, ktorá je úzka a v niektorých častiach bez chodníkov.

Štrk chce v blízkosti smetiska ťažiť počas vyše štvorročného obdobia spoločnosť T+T, ktorá prevádzkovala smetisko. Predseda predstavenstva spoločnosti sa zatiaľ nechcel vyjadrovať, pretože „je to v štádiu riešenia“.

Obyvateľov Považského Chlmca zaskočilo tvrdenie vedenia mesta Žilina, že územný plán ťažbu štrkopieskov v území povoľuje. Územný plán mesta lokalite určuje zmiešanú funkciu, to je občianska vybavenosť a výroba s doplnkovou funkciou bez škodlivých vplyvov na životné prostredie.

„Podľa územného plánu sú v tomto mieste neprípustné prevádzky hlučné, prašné, nehygienické a náročné na dopravu,“ namieta predsedníčka Občianskeho združenia Budúcnosť Považského Chlmca Anna Smikoňová.

„Spoločnosť plánuje bagrami vyťažiť štrk, následne jamy zasypať hlinou a ďalej exportovať štrk podľa potreby. Územný plán mesta Žilina hovorí, že v tejto časti je možné povoliť ťažbu štrkopiesku,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Zdôraznil, že mesto nepovoľuje samotnú ťažbu, to rieši banský úrad. Bude však vydávať územné rozhodnutie, čo je dôležité pre ďalšie povoľovanie.

Občania sú odhodlaní brániť sa právnou cestou. „Dali sme námietky a žiadali sme, aby sa konanie zastavilo. Ak vydajú územné rozhodnutie, odvoláme sa na ďalší orgán. Ak vydá aj ten územné rozhodnutie, pôjde to na súd,“ naznačuje Smikoňová. Konanie je zatiaľ prerušené, odbor pre cestnú dopravu si vyžiadal stanoviská od správcu cesty a polície k dopravnému zaťaženiu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Považský Chlmec #ťažba štrku