Na pohotovosti v Bratislave ošetrili počas sviatkov 987 detí

Lekári v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave mali počas vianočných sviatkov plné ruky práce, na urgentnom príjme od Štedrého dňa až do nedele ošetrili 987 pacientov.

28.12.2015 14:02
debata (1)

Deti najviac trápili akútne ochorenia dýchacích ciest, horúčky či hnačky. „V priemere každých šesť minút vrátane nočných hodín lekári ošetrili jedno dieťa,“ informovala hovorkyňa DFNsP v Bratislave Dana Kamenická.

Popri horúčkach či žalúdočných problémoch na urgentnom príjme ratovali aj dve deti v predškolskom veku, ktoré vypili agresívny čistiaci prostriedok. Obe skončili v nemocnici. Lekári pomáhali aj dieťaťu, ktoré zjedlo vianočnú guľu, ošetrili tri deti, ktoré spadli z koňa i dve deti s popáleninami. Počas vianočných sviatkov úradoval aj alkohol, na urgentnom príjme lekári pomáhali dvoch dievčatám vo veku 15 a 17 rokov, ktoré sa priotrávili alkoholom a skončili v bezvedomí.

Lekári sa na detskej pohotovosti počas sviatočných dní stretli aj s kuriozitou – jednému dieťaťu po prechádzke v lese vyberali kliešťa. „Preto lekári, aj keď je to veľmi neobvyklé v tomto ročnom období, odporúčajú po prechádzke v lese deti aj seba skontrolovať, pretože kliešte nespia a sú aktívne,“ prízvukuje Kamenická.

Detská pohotovosť síce počas vianočných sviatkov zažívala veľký nápor, no podľa Kamenickej sa počas služieb nevyskytli závažné ťažkosti s priepustnosťou pohotovostných ambulancií. Malých pacientov najprv vyšetri v triediacej ambulancii, akútne stavy s vysokou naliehavosťou lekári ošetrovali neodkladne. Pacienti s menej vážnym stavom čakali na vyšetrenie pod dohľadom zdravotnej sestry, priblížila fungovanie detskej pohotovosti Kamenická.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vianoce #Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave