Valné zhromaždenie BVS k zmene stanov nateraz nezasadne

Mimoriadne valné zhromaždenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), na ktorom sa mali akcionári zaoberať zmenou stanov, sa v piatok 5. februára konať nebude. O zrušenie mimoriadnej valnej hromady požiadalo mesto Skalica, ktoré stretnutie pôvodne aj iniciovalo.

03.02.2016 09:49
BVS, bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: ,
Bratislavská vodárenská spoločnosť.
debata

„Môžem potvrdiť, že mesto Skalica požiadalo o zrušenie valného zhromaždenia a na základe toho bolo zrušené,“ potvrdil generálny riaditeľ BVS Zsolt Lukáč. Prípadnou zmenou stanov sa mohol podľa medializovaných informácií otvoriť priestor pre vstup súkromných subjektov do bratislavských vodárni, akcie spoločnosti totiž v súčasnosti môžu vlastniť len samosprávy. Skalica v júni minulého roka schválila budúci predaj akcií BVS spoločnosti Grafobal Skalica podnikateľa Ivana Kmotríka.

Súčasné stanovy Bratislavskej vodárenskej spoločnosti vstup súkromného investora do vodárni neumožňujú. Zmeniť sa to dalo iba otvorením stanov vodárenskej spoločnosti. Rozhodujúce slovo v tejto veci by mal väčšinový vlastník, ktorým je mesto Bratislava. Primátor Ivo Nesrovnal preto tvrdí, že si v tejto veci dal vypracovať právnu analýzu, ktorej výsledky chcel predložiť vo štvrtok 4. februára na rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva. Čo však z analýzy vyplynulo, prezradiť nechcel. „Právna analýza bola pripravovaná na štvrtkové zastupiteľstvo, ale keďže sa valné zhromaždenie zrušilo, tak to nemusíme otvárať,“ povedal primátor Nesrovnal, ktorý ubezpečuje, že nedopustí akékoľvek oslabenie Bratislavy vo vodárenskej spoločnosti. K zmene stanov BVS sa podľa medializovaných informácií kriticky vyjadrila dozorná rada vodární.

Súkromný sektor nateraz do vodárni nevstupuje

Snahu súkromného sektora o vstup do bratislavských vodární šéf podniku Lukáč komentovať nechce. Na otázku, či by privítal vstup súkromného sektora do vodární, nemá podľa jeho slov jednoznačnú odpoveď. „V súčasnosti je zadefinované, že samosprávy sú vlastníkmi regionálnych vodárenských spoločností, toto ja nespochybňujem a verím, že tie samosprávy si túto spoločenskú funkciu budú stopercentne plniť. Sú to naši akcionári, ja nemám možnosť ich spochybniť ani kritizovať,“ reagoval šéf vodární Lukáč, ktorý však pripustil, že ak by zmena štruktúry prispela k rozvoju organizácie, technológie či inštitúcie ako takej, nemuselo by ísť o zlú zmenu. Lukáč však nepredpokladá, že by do vodární nateraz súkromný sektor vstupoval. „Rátam so stabilitou a tá hovorí o tom, že väčšinu akcií vlastní hlavné mesto, ďalšie sú rozdelené medzi menších akcionárov. Toto je štruktúra, ktorá má byť rešpektovaná a v týchto intenciách ideme ďalej,“ dodal.

Mestské zastupiteľstvo v Skalici schválilo budúci predaj 561 884 akcií Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Grafobalu Skalica v júni minulého roka. Išlo o akcie, ktoré v rokoch 2010 až 2012 Skalica kúpila od Senice, Holíča a iných miest a obcí s cieľom posilniť svoj vplyv vo vodárňach.

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s., je prevádzkovateľom vodovodov a kanalizácií v Bratislavskom kraji, časti Trnavského kraja (okresy Skalica, Senica) a časti Trenčianskeho kraja (okres Myjava). Majoritným vlastníkom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti je mesto Bratislava, ktoré vlastní 59,29 percenta akcií, ďalšími akcionármi sú mestá a obce zo západného Slovenska. Skalica po kúpe akcií od Senice, Holíča a iných miest a obcí získala postavenie druhého najsilnejšieho akcionára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BVS