V Prešovskom kraji stúpa chorobnosť, objavil sa vírus prasacej chrípky

V Prešovskom kraji sa za posledný týždeň zvýšila chorobnosť, keď stúpol počet ľudí s akútnym respiračným ochorením. Znížil sa však počet zavretých škôl. Lekári izolovali aj chrípkové vírusy typu A/H1N1.

05.02.2016 16:59
chrípka, Rusko Foto: ,
(Ilustračné foto)
debata (1)

Vyplýva to z údajov o epidemiologickej situácii zverejnených Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove.

V uplynulom týždni nahlásili v rámci kraja 9 466 akútnych respiračných ochorení, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o vyše tisíc chorých. Z toho 1 123 ľudí ochorelo na chrípku a jej podobné ochorenia, čo je nárast o 66 pacientov.

Najviac chorých bolo vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Pre zvýšenú chorobnosť prerušili výchovno-vzdelávací proces v deviatich kolektívnych zariadeniach, čo je o osem menej ako pred týždňom. Z toho bolo päť materských škôl a štyri základné školy. Tri sa nachádzali v okrese Bardejov, dva v okrese Stará Ľubovňa a po jednej v okresoch Prešov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Práve lekári sledujúci vírusy chrípky (tzv. sentineloví lekári) z RÚVZ vo Vranove n/Topľou hlásili odber piatich vzoriek, pričom dve z toho boli pozitívne na vírus A/California/7/2009(H1N­1)pdm like.

V okrese Stará Ľubovňa identifikovali u jednej dospelej pacientky izolovaný vírus chrípky A/H1N1. Chrípka A je prenosná na človeka a spôsobuje väčšinu sezónnych chrípok. Typ H1N1 okrem iného spôsobuje aj tzv. prasaciu chrípku. K úmrtiu na chrípku v minulom týždni nedošlo.

Pribudlo však 13 nových prípadov ochorení mumpsu (tzv. príušnice) v okrese Prešov. Deväť nových ochorení žltačky typu A zaznamenali v meste Humenné a štyri v obci Kamenica nad Cirochou (okr. Humenné). Jedenásť chorých skončilo na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice, dvoch izolovali v domácom prostredí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #prasacia chrípka #chorobnosť