Kuriéri v červenom šetria Prešovu peniaze

Jednoduchá a lacná. Aj tak by sa dala charakterizovať služba, ktorú tento mesiac zaviedol prešovský magistrát. Ide o doručovanie doporučenej pošty z mesta občanom. Kým doteraz riešila samospráva doručovanie zásielok prostredníctvom Slovenskej pošty, od februára zabezpečuje túto službu vlastnými kuriérmi. Ušetriť tým chce niekoľko desiatok tisíc eur.

29.02.2016 07:00
kurier Foto: ,
Z novej kuriérskej služby sú obyvatelia Prešova neraz prekvapení.
debata (8)

„V roku 2015 bolo z mestského úradu odoslaných 83¤606 doporučených zásielok alebo zásielok do vlastných rúk. Za každú mesto platilo v závislosti od ich váhy alebo spôsobu doručenia od 1,35 eura. Najviac zásielok občanom posielali z odboru ekonomiky a podnikania – až 74 201 a potom zo stavebného úradu, ktorý poslal 1 236 zásielok. Zo všetkých odoslaných listov smerovalo viac ako 1¤700 adresátom, ktorí sídlia v centre mesta,“ informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Mesto hľadalo možnosti úspory v doručovaní pošty a rozhodlo sa, že na túto službu využije vlastných kuriérov. „Už v prípade, keby kuriéri rozniesli len polovicu rozosielanej pošty, pre mesto to bude znamenať úsporu v desiatkach tisíc eur,“ poznamenala primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá sama zavedenie tejto služby iniciovala. Poštu už začali roznášať traja kuriéri, ktorí sú dobre viditeľní už z diaľky. Oblečené majú červené vetrovky a na hlavách červené šiltovky s erbom mesta. Aj s taškami vybavenie jedného kuriéra stálo necelých 67 eur. Tieto náklady ale mesto nebude znášať. Refundované budú z príspevku, ktorý Prešov dostane z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Trojica kuriérov je totiž zložená z dlhodobo nezamestnaných.

„Trojicu sme vybrali z uchádzačov o zamestnanie v rámci aktivačnej činnosti. Ide o formu dobrovoľníckej služby,“ vysvetľuje Ľudmila Lišková, vedúca oddelenia klientskeho centra Mestského úradu v Prešove. Ďalších štyroch kuriérov chce radnica prijať cez projekt Praxou k zamestnanosti. Prví prešovskí kuriéri budú pôsobiť najmenej pol roka, ich ďalšia činnosť bude závisieť aj od ich usilovnosti a úspor, ktoré mestu prinesú. Zatiaľ budú platení z úradu práce, mesačne si doručovaním privyrobia takmer dvesto eur. „Ide o pilotný projekt. Ak sa ekonomicky osvedčí, uvažujeme aj o možnosti vytvoriť na roznášanie pošty stále pracovné miesta,“ dopĺňa primátorka mesta.

Kuriéri v červenom roznášajú zásielky peši, no na presun na vzdialenejšie ulice využívajú aj služby MHD, pričom počas pracovného času majú k dispozícii voľný cestovný lístok. Jeden z trojice Prešovčan Miroslav Pribula hovorí, že bez práce už bol trinásť rokov. „Predtým som pracoval v strojárskej firme a mal som zdravotné problémy. Túto novú prácu vnímam ako výzvu,“ zdôraznil. O svojich prvých skúsenostiach s prácou kuriéra sa vyjadruje len pozitívne, podobne vníma ohlasy ľudí, ktorým poštu doručujú.

Vlastných doručovateľov, ale len v niektorých prípadoch, využívajú tiež v Košiciach. Hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová povedala, že pri hromadnej tlači v mesiacoch marec a apríl pri doručovaní rozhodnutí o miestnych daniach a komunálnom odpade využívajú vlastných zamestnancov.

Kým v mestách je doručovanie pošty vlastnými silami skôr výnimkou ako pravidlom, v dedinách je to presne naopak. Mnohé obce Slovenska využívajú na doručovanie pošty a rôznych rozhodnutí vlastných zamestnancov. Aj vo Vyšnej Šebastovej neďaleko Prešova, kde žije 1 200 ľudí. Starosta Stanislav Šváby povedal, že na dohodu zamestnali človeka, ktorý má na starosti doručovanie zásielok, napríklad rozhodnutí o daniach. „Platíme mu 50 percent z toho, čo by sme za doručenie zásielok zaplatili pošte. Preto sa nám to oplatí,“ zdôraznil Šváby.

Prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová hovorí, že myšlienka doručovania pošty po vlastných linkách zo strany samospráv je zaujímavá a určite prinesie aj ekonomický efekt. „Nie je síce nová, napríklad podobné niečo praktizuje aj samospráva v Lučenci, no v prešovskom prípade je určite inovatívna. Už tým, že na tieto účely využívajú nezamestnaných a aj tým, ako sú mestskí kuriéri oblečení,“ poznamenala Balážová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #pošta #kuriéri