Námestie v Levoči bude načas bez klietky hanby

Levoča bude niekoľko týždňov bez jednej zo svojich najväčších atrakcií, klietky hanby. Začiatkom tohto mesiaca zmizla z Námestia Majstra Pavla, kde stála, nikto ju však neukradol. Levočania sa rozhodli, že ju dajú zrekonštruovať, a tak ju načas premiestnili do Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči. Na svoje miesto sa vráti začiatkom mája.

13.03.2016 16:30
debata (3)

Klietka hanby v Levoči pochádza zo 16. storočia a je vyhľadávanou zastávkou turistov. Predpokladá sa, že je jedinou pôvodnou klietkou hanby, ktorá sa na Slovensku zachovala. Zhotovená je zo železných tyčí a zdobená kovovými ľaliami a srdcami – symbolmi lásky a nevinnosti. „Návštevníci, ktorí do nášho mesta zavítajú, nezvyknú obísť klietku hanby, podobne ako oltár Majstra Pavla v Chráme svätého Jakuba,“ vysvetľuje Kamil Tomčofčík z marketingového oddelenia mesta. Vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta na Mestskom úrade v Levoči Anna Lazorová dopĺňa, že turisti sa pri klietke radi zastavujú a fotia sa. „A to bez ohľadu na vek. Pri klietke sa fotia mladí, starší, skupiny aj rodiny s deťmi,“ zdôraznila Lazorová. V určitých dňoch a hodinách sa dokonca mohli dať do klietky na chvíľu zavrieť.

Levočská klietka hanby. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
klietka hanby, Levoča Levočská klietka hanby.

Pôvodne stála klietka na mieste dnešného evanjelického kostola. Predtým než kostol začali stavať, členovia jednej z najzámožnejších rodín na Spiši Probstnerovci ju dali premiestniť do svojho parku, ktorý sa nachádzal na mieste súčasnej nemocnice. Probstnerovci darovali klietku hanby mestu Levoča v roku 1933, odvtedy stojí pred radnicou.

Zaujímavo znie aj účel, na ktorý klietka hanby voľakedy slúžila. Verejne v nej vystavovali ľudí, na ktorých sa nevzťahovali hrdelné tresty, ale previnili sa proti dobrým mravom. A v tom čase to boli oveľa bežnejšie delikty ako dnes. Do klietky sa dostali ľudia, ktorí niekoho ohovárali, za cudzoložstvo, opilstvo či nočné bujaré hýrenie. Na zavretých dokonca bolo možné verejne pľuvať, takže klietka bola pre mnohých väčším trestom ako napríklad palicovanie niekde v skrytých priestoroch. Jedna z legiend podľa Tomčofčíka hovorí, že klietka slúžila aj na trestanie žien, ktoré sa večer po zasvietení lámp zdržiavali v uliciach bez sprievodu manžela. Či je však pravdivá, to už dnes nikto nezistí.

Jednu z atrakcií Levoče sa mesto rozhodlo rekonštruovať pre jej zlý technický stav. „Zreštaurované budú všetky jej kovové časti, no vymenená bude aj kamenná obruba na námestí, na ktorej klietka stojí. Pre labilnú statiku, aby neboli ohrození návštevníci. Celá oprava bude stáť 5-tisíc eur. Z toho 4-tisíc eur sme získali z nadačných zdrojov a tisíc investuje mesto z vlastných prostriedkov,“ zdôraznil Tomčofčík. Po ukončení prác a nainštalovaní klietky na jej miesto na námestí bude večer nasvietená, aby ešte viac pútala pozornosť turistov. V máji, keď sa v Levoči naplno rozbehne letná turistická sezóna, by už mala byť opäť jednou z ozdôb námestia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #klietka hanby