Historický unikát v Bratislave, príďte sa pozrieť na Viedenskú električku

Už tento piatok sa do hlavného mesta vráti vozeň historickej Viedenskej električky. Tá pred 2. svetovou vojnou premávala na trase Bratislava – Viedeň.

17.03.2016 10:29
viedenska elektricka Foto:
Viedenská električka okolo roku 1930.
debata

Vozeň privezie do Bratislavy Klub priateľov hromadnej a regionálnej dopravy v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto. Verejnosť si tento technický unikát môže pozrieť v piatok 18. marca od 11.00 do 13.00 hodiny pred budovou staromestského miestneho úradu na Vajanského nábreží. Teda na mieste pôvodnej zastávky električky.

Fascinujúci príbeh vozňa, v ktorom sa inkognito viezli členovia rakúskej cisárskej rodiny, priblížia návštevníkom členovia Klubu.

Vagón vyrobili v roku 1913 v pražskej továrni Ringhoffer. Interiér navrhol známy predstaviteľ rakúskej secesie Otto Wagner. Z troch vyrobených kusov tohto typu sa zachovali už len dva. Jeden je v múzeu v rakúskom Mariazelli. Druhým sa od piatka bude pýšiť Bratislava.

Zámerom Klubu priateľov hromadnej a regionálnej dopravy je opraviť vagón do pôvodnej podoby, tak ako to urobil v prípade zachovanej lokomotívy viedenskej električky, ktorá je vystavená v Slovenskom technickom múzeu – Múzeu dopravy na Šancovej ulici.

Od diaľničného vstupu na Slovensko bude transport doprevádzať policajná asistencia cez Most Lafranconi – Nábrežie generála Svobodu až na Vajanského nábrežie. Po verejnej prehliadke unikátny vozeň prevezú na železničnú stanicu do Vajnôr a po koľajniciach dopravia na dočasné deponovanie do areálu Múzejno-dokumentačného centra ŽSR na Rendezi. Informovala o tom Nora Remiarová z komunikačného oddelenia Starého Mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Viedenská električka