Na sprístupnenie hornej časti Devína si návštevníci počkajú rok

Prvým aprílom sa začala tohtoročná turistická sezóna na hrade Devín. Návštevníci jednej z najvýznamnejších slovenských pamiatok sa však na hornú časť hradu ani tento rok nedostanú. Náročné rekonštrukčné práce budú pokračovať až do budúcej jari. Horná časť hradu je pre verejnosť neprístupná od roku 2008, jej rekonštrukcia bola v roku 2010 pozastavená pre nedostatok financií.

01.04.2016 15:00
debata
Pokračujúce rekonštrukčné práce na hrade Devín. Foto: Ivan Majerský, Pravda
hrad, Devin, rekonstrukcia, oprava Pokračujúce rekonštrukčné práce na hrade Devín.

„Všetci si pamätáme to obdobie v rokoch 2008 až 2010, keď sa kvôli štrbine a rozpadávajúcemu sa bralu musel zatvoriť hrad, pretože hrozilo nebezpečenstvo pre návštevníkov,“ pripomenul primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal. Zvislá trhlina nad prístupovým schodiskom bola veľkým problémom, každý návštevník hradu totiž musel týmto nebezpečným úsekom prejsť.

Pozastavenú rekonštrukciu hradu obnovili vo februári vďaka prílivu peňazí z nórskeho fondu. „Hodnota rekonštrukcie je 400-tisíc eur, z toho 15 percent hradí mesto Bratislava z vlastných financií, čo je asi 60-tisíc eur, ďalších 15 percent financuje štát a zvyšok Nórske kráľovstvo,“ uviedol Nesrovnal.

Turistická sezóna na Devíne sa začala,... Foto: Ivan Majerský, Pravda
hrad, Devin, rekonstrukcia, oprava Turistická sezóna na Devíne sa začala, sprístupnenie celého hradu je však stále v nedohľadne.

Nórske granty na Slovensko prinesú celkom 80-miliónov eur na obnovu národného kultúrneho dedičstva, z nich 12-miliónov putuje práve na obnovu Devína. „Sme štastní, že môžeme podporiť túto dôležitú historickú pamiatku. Ja sama som tu bola veľakrát a páčilo sa mi tu. Teším sa, že si čoskoro budem môcť pozrieť aj druhú časť hradu“, uviedla zástupkyňa nórskej ambasády v Bratislave Rannveig Skofteland.

Okrem Devína čaká na obnovu ďalších 22 slovenských pamiatok, napríklad Nitriansky hrad, Pisztoryho palác či Červený kláštor. „Devín je možno takým prvým vzorom, ako by obnovy mali pokračovať, aby sa všetko stihlo načas,“ povedal Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák.

Našli nové artefakty

V prípravnej fáze obnovy Devína, ktorá prebiehala od októbra 2015, už pracovníci vyčistili hradné bralo od sute a náletových drevín a osadili tam monitorovací systém na odhalenie nestabilných častí skaly. V súčasnosti už pracujú na obnove hradobných konštrukcií. V druhej polovici tohto roka začnú s poslednou etapou, ktorou je inštalácia expozícií v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala.

Rekonštrukcia hornej časti hradu potrvá do jari... Foto: Ivan Majerský, Pravda
hrad, Devin, rekonstrukcia, oprava Rekonštrukcia hornej časti hradu potrvá do jari 2017.

Začiatku prác predchádzal náročný archeologický výskum, pri ktorom archeológovia našli artefakty ako kamenné kovové gule či železné hroty šípov, ale tiež nehnuteľné pamiatky ako dovtedy neznámu dvojinteriérovú prístavbu alebo fragment základov stredovekej veže. „Podarilo sa nám potvrdiť aj pôvodný vstup na horný hrad, ktorý musel byť v polovici 15. storočia zamurovaný kvôli husitskému nebezpečenstvu,“ dodala vedúca pracoviska Devín Katarína Harmadyová.

Súčasná obnova horného hradu však nie je jeho prvou rekonštrukciou. Tá najstaršia sa podľa Harmadyovej začala už v roku 1974. „Žiaľ, v minulosti nebola použitá vhodná metodika a správne materiály. Všetky drevené konštrukcie, schodiská, zábradlia či podlaha v jaskyniach nám schátrali a odhnili. Teraz môžete vidieť, že ideme do kovovej verzie,“ vysvetlila Harmadyová. Pri obnove múrov tiež používajú iný typ muriva, pretože pôvodný spôsoboval trhanie múrov.

Čiastočnou náhradou za neprístupnú hornú časť... Foto: Ivan Majerský, Pravda
hrad, Devin, rekonstrukcia, oprava, hradny somar Čiastočnou náhradou za neprístupnú hornú časť hradu môžu byť nové zvieracie atrakcie v hradnom areáli - somárik Silver a ovečky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Devín