Areál bratislavskej Ekoiuventy je národná kultúrna pamiatka

Pamiatkový úrad vyhlásil súbor objektov známych ako Ekoiuventa, ktorých súčasťou je aj kúpalisko Mičurin - jediné v Starom Meste, za národnú kultúrnu pamiatku. Ide aj o Dom mládeže s areálom, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčný dom.

04.04.2016 13:39 , aktualizované: 16:20
Iuventa, Budkova 2, Foto: ,
V areáli Iuventy na Búdkovej ulici fungovali v minulosti mimoškolské a krúžkové aktivity, boli tam aj skleníky či zoo dom.
debata

Pamiatkový úrad vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku Dom mládeže s areálom, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčný dom.

Pamiatkový úrad začal správne konanie o vyhlásení Domu mládeže s areálom za národnú kultúrnu pamiatku vlani v druhej polovici septembra. Stalo sa tak aj vďaka iniciatíve občianskych združení (OZ) Hrad – Slavín, Letné kúpalisko Mičurin, mestskej časti Staré Mesto a mesta Bratislava. Podnet na vyhlásenie podporil aj Spolok architektov Slovenska a Bratislavský samosprávny kraj.

„Miestne zastupiteľstvo ešte minulý rok uznesením zaviazalo starostu Radoslava Števčíka, aby podnikol všetky kroky na vyhlásenie areálu za pamiatku. Hoci žiadosť na zápis bola niektorými právnikmi spochybnená, Pamiatkový úrad nakoniec areál za pamiatku vyhlásil,“ informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiárová.

„Veľmi sa tešíme a veríme, že ministerstvo školstva nájde financie na prevádzku areálu,“ uviedla Sabina Barborjak za OZ Hrad – Slavín. V horizonte niekoľkých dní je v pláne obhliadka bazéna, ktorý ostal vlani zatvorený. Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík prisľúbil, že mestská časť zaplatí prevádzku kúpaliska. S opravami bude musieť pomôcť verejnosť.

Naopak, proti vyhláseniu areálu za národnú kultúrnu pamiatku, boli súkromní vlastníci okolitých pozemkov. Podľa jedného z nich sa vyhlásením areálu za pamiatku, zasiahne do jeho vlastníckych práv. Nespokojný účastník konania poukazuje aj na to, že na pamiatkové hodnoty Ekoiuventy nie je v odbornej obci jednoznačný názor. Pripomína tiež, že pamiatkari v minulosti odmietli vyhlásiť za národné kultúrne pamiatky iné stavby povojnovej/modernej architektúry ako napríklad Park kultúry a oddychu či hotel Kyjev.

Pamiatkový úrad však v rozhodnutí uvádza, že areál Domu mládeže je nositeľom súboru významných pamiatkových hodnôt ako celok, ale nositeľmi pamiatkových hodnôt sú aj jeho jednotlivé objekty, ktorých história a vznik spolu súvisia. „Budova je významnou stavbou architektúry socialistického realizmu 50. rokov 20. storočia na území Slovenska, je dokladom tejto etapy vývoja slovenskej architektúry. Jej hmota, pôdorys, fasády a základné dispozičné väzby sú zachované v autentickom, pôvodnom stave," hodnotia pamiatkari.

Proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu sa účastníci konania ešte môžu odvolať, plynie 15-dňová lehota.

Vlani v lete zostal bazén obľúbeného kúpaliska v Starom Meste prázdny. Ministerstvo školstva vtedy pod vedením Juraja Draxlera vyhlásilo verejnú súťaž na jeho prevádzkovateľa. Podľa aktivistov boli podmienky nesplniteľné a napokon víťaz z nej nevzišiel. Keď vlani na jeseň odišli z budovy zamestnanci mládežníckej organizácie Iuventa, vtedajší minister niekoľkokrát deklaroval, že areál sa nebude predávať. Odvtedy rezort hľadal možnosti využitia areálu. Krátko pred voľbami však tému označil za spolitizovanú a osud Iuventy sa rozhodol prenechať na novú vládu.

Aktivisti opakovane upozornili na podvody s pozemkami ešte z 90. rokov a na pochybenia z čias reštitúcií. Varovali, že na lukratívne pozemky si brúsia zuby developeri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Iuventa #Mičurin