Pichľavá krása v meste pod Urpínom

Kaktusy pod Urpínom II. s  podtitulom „kaktusárčenie“ nie je len o pestovaní kaktusov, je to názov výstavy, ktorú sprístupnili v Tihányiovskom kaštieli v Radvani Banskej Bystrici.

06.04.2016 15:49
výstava kaktusov Foto:
Pestovatelia priniesli na výstavu Kaktusy pod Urpínom II. svoje najvzácnejšie exempláre.
debata

Do tajov pestovania kaktusov, no najmä sukulentov, zasvätia návštevníkov členovia Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene, v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici.

Sukulenty sú rastliny, ktoré dokážu rásť v extrémne suchom, teplom a svetlom prostredí. Táto jednoznačná a nezničiteľná pravda sa zdá byť jednoduchá a prijateľná pre každého, kto sa ich rozhodol pestovať. Pestovatelia kaktusov aj sukulentov nám však potvrdia, že si museli podrobne naštudovať nároky každého konkrétneho druhu v ich zbierke.. Na výstave v Tihányiovskom kaštieli je prezentovaných viac ako sto druhov sukulentov. Nie sú to len malé kaktusíky, ktoré si darujeme v nádeji, že o „kaktusy sa vôbec netreba starať.“ Opak je pravdou.

Tillandsie sú druhy, ktoré prežijú len vo vlhkom prostredí, preto si nimi ľudia ozdobujú kúpeľne a sprchovacie kúty. Naše domnienky o tom, že kaktus je malý, pichľavý kvietok v kvetináči, poprie aj na výstave prezentovaný Hrubáň vysoký. Niektoré takéto kveteny dosahujú výšku až šesť metrov. V tejto rozlohe však už kvet odumiera, zostáva z neho niečo ako „pahýľ“ obdarený nesmiernou krásou, napriek tomu, že už „nežije“.

Na výstave sú prezentované kaktusy z oblastí celého sveta. Spomeňme Mexiko, Afriku, Arabský poloostrov, Madagaskar a iné. Ich pôvodným domovom sú polopúšte a subtropické oblasti južnej Afriky, Pri pestovaní v umelých podmienkach sú to rastliny menšieho vzrastu, ale veľmi zaujímavých tvarov. Najvyššie vystavené rastliny sú stromovité druhy z juhozápadu a juhu Madagaskaru, Pachypodium lamerei, ktoré v prírodných podmienkach dosahuje výšku 5 m a Pachypodium geayi s výškou až 6 m.

Zaujmú aj púštne ruže Adenium obesum. V lete potešia pestovateľov záplavou ružových kvetov. Jedným z najmenších vystavovaných druhov je Monanthes muralis. Jednotlivé ružice majú v priemere len 1 – 3 cm a rastlina dosahuje výšku maximálne 5 – 10 cm. Návštevníkov prekvapia rastliny z rodu Lithops, ktoré sa podobajú kameňom. Pri kvitnutí prekvapia pomerne veľkými žltými alebo bielymi kvetmi. Medzi najväčšie sukulenty patria agávy. Najväčšiu variabilitu v tvare tela, ale aj rozmeroch, nájdeme v rode Euphorbia.

„Pestovatelia prezentujú na výstave aj svoje skúsenosti zosumarizované do praktických rád pre pestovanie jednotlivých druhov, s ktorými sa podelia s návštevníkmi výstavy“, pozýva kurátorka výstavy a botanička Elena Martincová. Výstava potrvá do 15. príla 2016. Autori pripravili pre detských návštevníkov aj tvorivú dielňu s názvom Skalopevné kaktusy, z ktorej si deti v nedeľu 10. apríla odnesú vlastnoručne vyrobený model kaktusu. Na tento deň je pripravená aj prednáška s odborníkom z Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová hora TU vo Zvolene Borisom Patrášom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kaktus #sukulent