Trinásť obcí a jedno mesto si zvolilo svojho starostu či primátora

Spolu štrnásť obcí, medzi nimi aj jedno mesto - Zlaté Moravce si v sobotu 9. apríla doplnili svoje obecné orgány. Nové voľby do orgánov samosprávy boli vo všetkých krajoch okrem Trnavského a Žilinského kraja.

10.04.2016 13:30
debata

Primátorské voľby v Zlatých Moravciach spomedzi ôsmich kandidátov vyhral Dušan Husár (Smer). Na poste nahradí bývalú primátorku Serafínu Ostrihoňovú, ktorú odsúdili za prečin podvodu v spolupáchateľstve spolu s miestnym podnikateľom. Husárovi hlas odovzdalo 1 549 voličov, pričom volebná účasť dosiahla 46,70 percenta.

Nový primátor pred voľbami povedal, že ako primátor by chcel transformovať mestskú nemocnicu na spoločnosť so súkromným kapitálom. Zachovať chce zdravotnú starostlivosť a budovy dať do prenájmu budúcemu prípadnému investorovi, no ponechať ich v majetku mesta.

Novým starostom v obci Marianka v Malackom okrese je Peter Hasoň (SaS). V sobotňajších doplňujúcich voľbách s 226 hlasmi porazil ďalších piatich kandidátov. Starostom bude do roku 2018. Posledný starosta Radovan Jurika sa vzdal funkcie začiatkom novembra minulého roka. Urobil tak v súvislosti s tým, že ho stíhali za prijímanie úplatku. Vlani v novembri ho zadržala polícia a obvinila z korupcie. Jeho funkciu do nových volieb prebral zástupca starostu.

V Ladomírovej získal víťazný kandidát podporu 166 voličov zo 497 platných hlasov. Novým starostom obce sa stal 43-ročný nezávislý kandidát Vladislav Cuper, ktorý doteraz pôsobil ako štátny zamestnanec a bol aj poslancom miestneho obecného zastupiteľstva. Dôvodom na vypísanie doplňujúcich volieb bolo odvolanie predchádzajúceho starostu Ladislava Bojčíka z funkcie potom, čo dostal trojročnú podmienku za subvenčný podvod.

Aj obyvatelia Visolají si volili spomedzi troch kandidátov nového starostu. Od septembra bol na čele obce zastupujúci starosta Vincenc Hrenák, ktorý sa vo voľbách uchádzal o starostovské kreslo. Po sčítaní všetkých hlasov získal 348 hlasov, a tak zostáva vo funkcii. Volebná účasť vo Visolajoch bola 68-percentná, k volebnej urne prišlo 519 občanov. Volebnú časť neovplyvnila ani birmovka, ktorá sa konala v deň doplňujúcich komunálnych volieb.

O vyhlásení nových volieb do orgánov samosprávy obcí rozhodol predošlý predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini 30. októbra a 3. decembra 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Zlaté Moravce #Marianka #Ladomírová #Visolaje