Študentov chcú ako brigádnikov v električkách

Z prednášok do riadiacej kabíny električky. Bratislavský dopravný podnik ponúka vysokoškolákom možnosť privyrobiť si ako vodiči električiek. Aj takýmto spôsobom chce znížiť nedostatok pracovnej sily, s ktorým dlhodobo zápasí.

10.04.2016 20:00
elektricka, mhd, doprava Foto: ,
Dopravný podnik Bratislava ponúka vysokoškolákom možnosť privyrobiť si ako vodiči električiek.
debata (24)

„Ponúkame študentom možnosť prísť do našich radov. Chceme im urobiť kurz vodiča električky. Budeme radi, keď ich osloví natoľko, že zostanú našimi kolegami natrvalo. Potom by sme im ponúkali aj možnosť ďalšej rekvalifikácie na vyššie druhy dopravy autobusovej alebo trolejbusovej,“ priblížil generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban.

Ideálnymi uchádzačmi sú študenti technických odborov, dopravný podnik však nevylučuje žiadne odbory ani vysoké školy. Predtým, ako absolvujú kurz riadenia električky, budú musieť vysokoškoláci prejsť zdravotnou prehliadkou a psychologickým testom. Potrebný je aj vodičský preukaz typu B.

Rozdelenie práce vodičov na služby umožní študentom zladiť prácu so školským rozvrhom. Hodinovú mzdu budú mať brigádnici rovnakú ako vodič na plný úväzok, ktorého priemerný plat je približne 1 102 eur. Vysokoškoláci, ktorí majú o brigádu záujem, sa už môžu hlásiť.

„Budeme sa snažiť osloviť kontaktné miesta študentov, cez ktoré si hľadajú prácu a brigády a, samozrejme, to bude súčasťou kampane na reklamných plochách v našich dopravných prostriedkoch a na zastávkach. Mienime osloviť aj priamo študijné oddelenia vysokých škôl,“ povedal Urban.

Momentálne Dopravnému podniku Bratislava chýba 93 vodičov. Na ideálny stav by ich bolo potrebných ešte ďalších 50. Ide o dlhodobý problém, napriek tomu, že dopravný podnik riešil pracovné ponuky s úradom práce.

Skúsenosti so študentmi v pozícii vodičov má Česká republika. Dopravný podnik v Brne vysokoškolákov oslovil prvýkrát v roku 2008, keď potrebovali doplniť počet vodičov autobusov. K projektu brigády sa opäť vrátili až tento rok. Rovnako ako v Bratislave aj tu ich potrebujú na vedenie električiek. Záujem je pomerne veľký. Už teraz sa prihlásilo okolo 40 študentov.

„Skúsenosti máme veľmi pozitívne, celý rad vysokoškolákov z prvej várky u nás zostal pracovať. Ani nie, že by šoférovali autobusy, ale dostali sa na ďalšie pozície. Keďže u nás začínali od piky, tak sa všetko naučili, spoznali podnik,“ konštatovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Brno Barbora Lukšová.

Najčastejšie sa hlásia vysokoškoláci z technických odborov, začínali ako vodiči, potom postúpili na miesta technických pracovníkov a veľmi často sa uplatnili aj na dispečingu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #električka #vysokoškoláci #Dopravný podnik Bratislava