Bratislavské mestské hradby opäť otvárajú

Mestské hradby sprístupnia verejnosti v piatok 15. apríla, otvorené budú denne od 10:00 do 22:00. Návštevníci a obyvatelia mesta si tak môžu obzrieť národnú kultúrnu pamiatku a zároveň si skrátiť cestu na Bratislavský hrad.

15.04.2016 11:25
bratislava, hradby, Foto: ,
Bratislavské mestské hradby.
debata (1)

Sprístupnená trasa hradieb vedie od Dómu sv. Martina západným ramenom schodiska cez tzv. Úzku uličku za hradbami k objektu Vtáčej bašty, cez ktorú sa návštevníci budú môcť dostať cez priestor medzi hradbami a parkánovým múrom k premosteniu Staromestskej u­lice.

Čiastočne bude sprístupnená aj ulička medzi hradobným a parkánovým múrom so samoobslužnou knižnicou v Malej bašte. Na paneloch hradieb sa zároveň môžu záujemcovia dočítať o histórii hradieb. V dolnej časti Vtáčej bašty je pripravená výstava dobových zbraní. Hlavné mesto chce počas letných mesiacov zabezpečiť na hradbách aj kultúrny program. V minulom roku bola na hradbách napríklad scéna mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava.

Mestské hradby sú líniovou stavbou nepravidelného pôdorysu, ktoré pozostávajú z nižšieho parkánového múru, vyššieho hradbového múru sčasti vstavaného do zástavby Kapitulskej ulice, chodníka medzi parkánovým múrom a hradbovým múrom, z dvoch poloblúkových veží, terás a schodísk. Na murivách sa nachádzajú strieľne a rôzne architektonické články. Do dnešného dňa sa z pôvodného mestského opevnenia zachovali len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

Severozápadná časť hradieb je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok ako hradbový a parkánový múr s baštami (vežami) a je chránený v zmysle zákona Národnej rady SR o ochrane pamiatkového fondu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #mestské hradby