Zvolen získa štatút lesníckeho mesta

Zvolen, ktorý má dlhoročné lesnícke tradície, prijme štatút Mesto lesníctva. Vedeniu mesta to navrhli lesnícke inštitúcie, ktoré pôsobia na jeho území. Vychádzali pri tom z bohatej lesníckej histórie mesta a jeho okolia.

15.04.2016 14:44
debata

„Vo Zvolene v súčasnosti sídli až jedenásť lesníckych inštitúcií. Viaceré sa zaoberajú priamo obhospodarovaním lesov. Mesto je známe nielen ako centrum lesníckej vedy, výskumu a vzdelávania, ale aj vďaka svojej činnosti v oblasti lesníckeho múzejníctva,“ približuje Eva Ježovičová zo zvolenského mestského úradu.

Žili a pracovali tu také lesnícke osobnosti ako Ján Boroskay, František Papánek, Miroslav Stolina, Štefan Korpeľ či Ctibor Greguš.

Vo Zvolene sídlia tiež stavovské lesnícke organizácie a združenia. Stal sa tak centrom lesníckeho kultúrneho a spoločenského diania na Slovensku. Konajú sa tu napríklad Lesnícke dni, celoslovenské súťaže Zelený objektív, Etudy z dreva či Akademický Zvolen.

História Zvolena ako mesta lesníctva sa začala dávno pred 20. storočím. Podľa najstarších písomných prameňov sa okolie mesta uvádza ako veľký kráľovský les už v 12. storočí. Voľakedajší panovníci udelili výsady kráľovských strážcov lesov najskôr osade Hájniky, dnes súčasť kúpeľného mestečka Sliač, následne i Môťovej, ktorá v súčasnosti patrí k Zvolenu. Aj keď sa mesto stalo významným strediskom lesníctva už od druhej polovice minulého storočia, oficiálny štatút mesta lesníctva získava až teraz.

„Naše mesto je s lesníctvom prepojené a tento fakt chce potvrdiť podpísaním memoranda o spolupráci s lesníckymi inštitúciami v pondelok 18. apríla, keď oficiálne prijme štatút – mesto lesníctva,“ spresnila Ježovičová. Akt predstavia verejnosti na Lesníckych dňoch 22. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #lesníctvo