Ochrana Ekoiuventy je v záujme ministerstva, tvrdí Plavčan

Zabezpečiť ochranu Ekoiuventy a zachovať areál tejto kultúrnej pamiatky pre verejnosť je v záujme ministerstva, ako aj štátu. Vyhlásil to minister školstva Peter Plavčan v súvislosti so zachovaním domu mládeže na Búdkovej 2 v Bratislave.

18.04.2016 14:34
Iuventa, Budkova 2, Foto: ,
V areáli Iuventy na Búdkovej ulici fungovali v minulosti mimoškolské a krúžkové aktivity, boli tam aj skleníky či zoo dom.
debata (3)

V pondelok 18. apríla uplynie posledný deň lehoty na podanie odvolania proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu, ktorý Ekoiuventu vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku. Informovala o tom Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva.

Pamiatkový úrad Slovenskej republiky vyhlásil dom mládeže spolu s areálom Ekoiuventy v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku 29. marca. Po oboznámení sa s obsahom doručeného rozhodnutia a preskúmaní podkladov sa ministerstvo školstva rozhodlo, že v zákonom ustanovenej 15-dňovej lehote nebude uplatňovať opravný prostriedok proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu. „Ministerstvo bude vo veci ochrany tejto národnej kultúrnej pamiatky spolupracovať s príslušnými orgánmi tak, aby bolo nakladanie s pamiatkovými objektmi Ekoiuventy v súlade so zákonom o ochrane pamiatkového fondu,“ dodal Plavčan s tým, že má záujem vrátiť areál Ekoiuventy verejnosti a najmä umožniť občanom čo najskôr využívať kúpalisko Mičurin.

Ministerstvo má podľa Plavčana tiež ambíciu revitalizovať a sprístupniť aj samotný dom mládeže na jeho pôvodný účel, teda aktivity pre deti a mládež. V súčasnosti odborníci ministerstva zhromažďujú a študujú všetky dostupné dokumenty. Najväčšou prioritou je momentálne vyriešenie otázky vlastníckych vzťahov k príjazdovej ceste a následne výber prevádzkovateľa objektu.

Konanie o vyhlásení areálu Ekoiuventy za národnú kultúrnu pamiatku iniciovali občianske združenia OZ Hrad-Slavín, OZ Mičurin spolu s hlavným mestom Bratislava a mestskou časťou Staré Mesto. Podnet podporili aj Spolok architektov Slovenska a Bratislavský samosprávny kraj. K návrhu na vyhlásenie areálu za kultúrnu pamiatku sa však negatívne vyjadril súkromný vlastník časti objektov. Areál síce vlastní štát a spravuje ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, no niektoré časti patria aj súkromníkom. Podľa súkromného vlastníka sa vyhlásením areálu za pamiatku, zasiahne do jeho vlastníckych práv.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Iuventa #Mičurin #Peter Plavčan