Trenčín sa chce postarať o bezdomovcov v meste

Trenčianska radnica vyčlenila zo svojej kasy tisíce eur na to, aby sa po uliciach túlalo menej špinavých a zarastených bezdomovcov. Zriadila pre nich denné centrum, ktoré v meste doteraz nebolo, a zamestnala pracovníkov, čo sa budú o túto skupinu ľudí starať.

20.04.2016 11:00
bezdomovci Foto: ,
Zariadenie na Nešporovej ulici v Trenčíne je už otvorené nepretržite
debata (6)

V Trenčíne roky fungovala nocľaháreň pre bezdomovcov na Nešporovej ulici. Otvorená bola len v zime, od novembra do konca marca. Ľudia bez domova sem mohli prísť o 19. hodine večer a odísť museli o 7. ráno. Medzitým boli na ulici.

„V tomto roku predlžujeme fungovanie tohto zariadenia na celý rok 24 hodín denne v režime nízkoprahového denného centra. Tu sa budú môcť zdržiavať aj počas dňa. Navyše zamestnáme terénneho pracovníka, ktorý sa bude pohybovať v prostredí bezdomovcov a bude s nimi v dennodennom kontakte,“ vraví Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb v Trenčíne.

Terénny pracovník má v nízkoprahovom dennom centre svoju asistentku s potrebným počítačovým vybavením, ktorá pre bezdomovcov vyhľadáva prácu a pomáha vybavovať doklady. Obyčajne ide totiž o ľudí, ktorým chýbajú základné doklady, ako je rodný list, občiansky preukaz či kartička poistenca. Bez toho sa nemôžu zaevidovať na úrade práce ani požiadať o sociálne dávky.

„Pre mesto by to malo priniesť zmenu v tom, že aj tých najzanedbanejších bezdomovcov stiahneme sem. Tu sa môžu umyť, oholiť, ostrihať, tu ich vydezinfikujeme, oblečieme, nakŕmime. Chceme zabrániť tomu, aby po Trenčíne chodili špinaví a zarastení bezdomovci,“ zdôraznila Lujza Roderová z denného centra pre ľudí v núdzi.

Krajší zovňajšok, možnosť slušného bývania a stravy pomáha týmto ľuďom nájsť stratenú sebaúctu. A keď sa im podarí nájsť aj prácu, sú na najlepšej ceste, ako sa vrátiť do normálneho života. Ôsmim trenčianskym bezdomovcom sa podarilo zamestnať, niektorí robia na zmeny a sú radi, že nemusia po práci spať niekde na lavičke v parku, ale v posteli. Tí, čo nechodia do práce, si našli uplatnenie v dennom centre. Vymaľovali vnútorné priestory, vyčistili povalu, z malého dvora pri dome urobili zeleninové záhony. Začali pestovať aj vianočné stromčeky, ktoré chcú v decembri odovzdať osamoteným seniorom. Bezdomovci budú pomáhať ako dobrovoľníci v trenčianskom hospici. Pekné počasie chcú využiť na opekačku v prírode. Na tú by mali ísť spoločne s klientmi domova sociálnych služieb v Adamovských Kochanovciach. Aj v tomto prípade budú robiť asistentov pri starostlivosti o mentálne postihnutých klientov.

Viera žila na ulici. V dennom centre si našla... Foto: Milan Kráľ, Pravda
bezdomovci, Trenčín Viera žila na ulici. V dennom centre si našla užitočnú prácu, vyrába deky pre ľudí na invalidnom vozíku.

„Dôležité je, aby sa cítili potrební, preto sa ich snažíme stále zapojiť do nejakých činností, aby len tak nesedeli. Raz alebo dvakrát do týždňa s nimi robíme pracovnú terapiu, dokážu zhotoviť krásne veci, chceme ich predávať na vianočných trhoch, už máme prisľúbený stánok,“ pokračuje Lujza Roderová.

Dennému centru s nepretržitou prevádzkou dali názov Iskra. Je určené pre ľudí, ktorí o pomoc stoja a chcú zmeniť svoj život. Viera, 55-ročná bezdomovkyňa z Trenčína, vraví, že prespávala, kde sa dalo, niekedy na stanici, niekedy vonku. V centre je spokojná a cíti sa užitočná, väčšinu času trávi pletením diek pre vozičkárov.

„Toto je obrovská pomoc. Mám zdravotné problémy, bol som na ťažkých operáciách, ďalšia ma čaká. Predtým, keď sa tu končilo o siedmej ráno, odišiel som do mesta a tam som sa túlal až do večera. A s tým bol, samozrejme, spojený alkohol. Tu mi pijatika nechýba,“ tvrdí 39-ročný bezdomovec Peter. Vo veľkom hrnci práve dovaril polievku, môže si z nej dať každý, kto sem príde. Vraví, že pôvodne robil šoféra z povolania, ale mal vážnu autonehodu, utrpel fraktúru lebky, následkom bolo dvojité videnie. Šoféra už robiť nemohol, a tak prišiel o prácu. Teraz je na invalidnom dôchodku.

V dennom centre netolerujú žiadny alkohol. Ale keď sem príde opitý bezdomovec, dajú sa najesť aj jemu. Ale musí zostať vonku na dvore, do priestorov Iskry môžu vstúpiť iba triezvi. Radnica odhaduje, že v uliciach Trenčína prespáva asi 40 bezdomovcov. Samotní bezdomovci však hovoria o oveľa vyššom počte, vraj ich je vyše sto.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #bezdomovci #Iskra