Bratislava stále hľadá peniaze na opravu Námestia slobody

Bratislavčania sa tešili predčasne, keď vlani v auguste magistrát informoval o plánovanej obnove Námestia slobody. Dnes je to inak.

05.05.2016 16:00
debata (13)
Priestor sa bude opravovať. Pri prechode dbajte... Foto: Viera Hebertová, Pravda
nam slobody Priestor sa bude opravovať. Pri prechode dbajte na zvýšenú bezpečnosť.

Bratislavská radnica plánuje na jeseň obnoviť stromovú alej pred Úradom vlády a zrealizuje tam vodozdržné opatrenia. Urobí tak v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Rekonštrukcia námestia však z plánov mesta vypadla.

„Komplexná obnova námestia vrátane obnovy fontány nebola súčasťou tohto projektu,“ uviedla hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová, hoci primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal k tejto téme v tlačovej správe z 20. augusta uviedol: „Zvyšnú sumu použijeme na 1. etapu revitalizácie Námestia Slobody.“ Hlavné mesto totiž vlani získalo na projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy celkovo 3 337 640 eur. Tie majú byť použité okrem iného aj na budovanie zelených plôch, výsadbu stromov či vytvorenie modelových prvkov zachytávania zrážkovej vody.

Na rekonštrukciu námestia bez opravy fontány plánovalo mesto vynaložiť 700-tisíc eur. Hlavná architektka mesta Ingrid Konrad vtedy uviedla, že v príprave je architektonická štúdia o obnove celého Námestia Slobody, vrátane fontány Družba.

V prvej etape v roku 2016 chceli zrevitalizovať iba „zeleň, povrchy, prvky malej architektúry a rovnako budú navrhnuté a zrealizované niektoré prvky udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou,“ tvrdil vlani magistrát. „Obnova námestia sa navrhuje v pôvodnom architektonicko-výtvarnom výraze z roku 1981,“ informoval ďalej. „Obnova bude smerovať aj k sprístupneniu vybratých plôch trávnika pre pobytové aktivity, k obnove zelene a tak isto aj povrchov,“ tvrdil magistrát s tým, že s obnovou fontány sa síce v spracovávanej štúdii ráta, ale v rámci prvej fázy obnovy námestia, pre limitované zdroje, zatiaľ k nej nedôjde.

Vstup na Námestie slobody od Úradu vlády. Mesto... Foto: Viera Hebertová, Pravda
nam slobody2 Vstup na Námestie slobody od Úradu vlády. Mesto zaplátalo diery, komplexná rekonštrukcia je však v nedohľadne.

Bratislavčania sa však tešili predčasne a na obnovu „Gottka“ si ešte počkajú.

Ako uviedla hovorkyňa, mesto by sa opäť chcelo uchádzať o peniaze zo zahraničných fondov, počkať si však musia na vyhlásenie výzvy. Zatiaľ vraj radnica aspoň pripravuje projekt na obnovu námestia, vrátane fontány, v ktorom by mali vyčísliť predpokladané náklady na revitalizáciu.

Pozitívom je, že mesto aspoň zaplátalo a pozakrývalo diery a odstránilo tabule, ktoré hlásali Vstup na vlastné nebezpečie!

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Námestie slobody #fontána Družba