Horehronie si v Brezne pripomenie boj proti fašizmu

V Brezne na námestí sa v nedeľu uskutočnia koncerty a diskusie, cez ktoré si ľudia pripomenú Deň víťaztsva nad fašizmom. Zahrá kapela Slobodná Európa, folklórny súbor Jabloň, ľudová hudba Kučeravý javor a vystúpia aj Marián a Martin Geišbergovci. Koncerty sa začnú o 16:00, vstup je voľný.

06.05.2016 11:19
debata (6)

Súčasťou osláv víťazstva nad fašizmom budú aj diskusie za účasti herca Lukáša Latináka, novinára Andreja Bána, sociológa Fedora Gála, historika z Ústavu pamäti národa Patrika Dubovského a etnologičky z Dokumentačného centra holokaustu Moniky Vrzgulovej.

Organizátori chcú tak zvýrazniť spolupatričnosť medzi ľuďmi z rôznych regiónov, profesií a spoločenských vrstiev a Podporiť aktivity proti rôznym formám extrémizmu a násilia. Cieľom je tiež nadviazať spoluprácu s predstaviteľmi miest a obcí a ich mládežou pomocou rôznych aktivít hlavne prostredníctvom osobných diskusií s verejne známymi ľuďmi a odborníkmi.

„Nie je nám ľahostajné, akú podporu majú dnes v našej krajine extrémisti, strana Kotleba-ĽSNS je dokonca v parlamente. Znepokojujú nás aj zmätené reakcie mnohých politikov na tieto skutočnosti. Takisto sa nazdávame, že kľúčová je práca v teréne, osobné nasadenie, rozhovory a diskusie s ľuďmi, najmä s mladými v regiónoch, kde majú extrémisti zázemie. To všetko doteraz politické elity podceňovali. Zdôrazňujem, že v našom prípade ide o občiansku iniciatívu ľudí, ktorí bránia slobodu a demokraciu,“ uvádza jeden z iniciátorov, novinár Andrej Bán.

Súčasťou podujatia, ktoré podporila Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) a organizácia Človek v ohrození, budú v pondelok 9. mája predpoludním diskusie so žiakmi a študentmi v Kultúrnom dome v Brezne.

Podobné podujatia sa budú organizovať aj v iných mestách, najmä na strednom Slovensku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Brezno #Slobodna Európa #Deň víťazstva nad fašizmom