Oheň v dobrom aj v zlom alebo Poriadok ohňa na výstave v Thurzovom dome

Poriadok ohňa je najnovšia výstava Stredoslovenského múzea, ktorú inštalovali v Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

10.05.2016 09:00
hasiči Foto:
Dobový exponát na výstave Poriadok ohňa v Stredoslovenskom múzeui v Thurzovom dome.
debata

Podtitul výstavy môže byť staré známe klišé Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Na výstave si môžete pozrieť prezentáciu profesionálnych hasičských zborov v Banskobystrickom kraji, ale aj dobrovoľníkov. Hasičské autá môžete vidieť v minatúrnej podobe, ale aj vo veľkých, životných veľkostiach. Nájdeme tu historické hasičské helmy a uniformy hasičov z minulosti aj dneška.

Už v staroveku ľudia čelili ničivým následkom požiarov, a aj preto išla potreba organizovaného boja s ohňom ruka v ruke so skrotením tohto nevyspytateľného živlu. Napriek všetkým opatreniam a ľudským snahám boli aj v minulosti veľké požiare bežnou súčasťou života stredovekých miest. Ani Banská Bystrica sa nevyhla ničivým plameňom. Vo viac ako 760-ročnej histórii mesta práve požiare viackrát zmenili jeho podobu.

Do boja s ohňom nasadzovali naši predkovia tie najlepšie zbrane. Jednou z nich bol aj tzv. Poriadok ohňa – súpis povinností obyvateľstva mesta, medzi ktorými nesmelo chýbať vyhlásenie poplachu trúbou na kostolných či radničných vežiach, či vyvesenie červenej zástavy.

S rozvojom priemyselnej výroby úzko súvisel aj vznik najprv dobrovoľných a neskôr aj profesionálnych hasičských zborov. Práve oni prevzali pomyselnú štafetu po cechových organizáciách, ktoré v čase požiaru mesto hasili.

Najnovšia výstava o ohni a ochrane ľudského života a majetku včera a dnes je spoločným výsledkom niekoľkomesačnej spolupráce Stredoslovenského múzea a Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

O najdôležitejších míľnikoch v histórii hasičstva porozprávajú autori výstavy – Roman Hradecký a Vladimír Klemanič na komentovaných prehliadkach výstavy – vo štvrtok 9. a 23.júna 2016 o 16-tej hodine. Súčasťou prehliadky je aj prednáška HaZZ BB s názvom Oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. Výstava potrvá do 3. júla 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #oheň #požiar #požiarnici #Stredoslovenské múzeum