Posledný výdych PKO zaznamenala Fábry pre budúce generácie

Mesto vnímané očami človeka, ktorý ho od malička pozná, miluje, sleduje jeho premeny. Mesto plné životných príbehov, ale aj rýchlo pominuteľných okamžikov.

05.06.2016 17:00
PKO, Fábry Foto:
Záber z časozbernej videoprojekcie Keď padalo PKO.
debata (58)

Zobrazené z netradičných uhlov, zo striech, z neprístupných prieluk, zo súkromných dvorov, z rozbitých okien starých bytov. Zaujímavý pohľad na slovenskú metropolu ponúka minivýstava 47 fotografií s názvom Bratislava fotogenická, ktorú do konca júna možno vidieť vo foyeri bratislavského divadla Malá scéna.

Autorkou všetkých vystavených diel je občianska aktivistka, fotografka a „duša prešporská“ Hana Fábry. „V Bratislave som sa narodila, dáva mi pocit domova, blízkosti, dostala sa mi pod kožu. Mrzí ma však, že mi postupne mizne pred očami, že stráca tvár aj pamäť,“ prezrádza pohnútky, ktoré ju priviedli k fotografovaniu.

Záber z časozbernej videoprojekcie Keď padalo PKO. Foto: Hana Fábry
PKO Záber z časozbernej videoprojekcie Keď padalo PKO.

Na štvrtkovej vernisáži výstavy Fábry predstavila aj svoj ďalší unikátny počin. Krátku časozbernú videoprojekciu z „posledných hodín“ legendárneho bratislavského PKO. Pre dokument, ktorý ako memento odkazuje budúcim generáciám, vybrala presne 108 z celkovo urobených 3 700 záberov smutného konca kedysi obľúbeného kultúrneho stánku. Od chvíle, keď sa do jeho múrov vlani 10. decembra zahryzol stavebný stroj, až po úplné „dokonanie skazy“ 25. februára tohto roka.

„Vydržala som tam od začiatku do konca. Spomínajúca, bezmocná, plačúca, zúriaca, nadávajúca. Cítiaca tú nekonečnú nespravodlivosť, krivdu, zneužívanie moci… vystriedali sa vo mne doslova všetky emócie,“ opisuje toto obdobie.

Podľa Fábry sa areál PKO, najvzácnejší verejný priestor v Bratislave, ktoré za lacný peniaz predalo Ďurkovského vedenie mesta súkromnému developerovi, stalo rovnakým symbolom márneho občianskeho boja voči zvoli mocných, ako v 60. rokoch minulého storočia židovská synagóga, ktorá musela ustúpiť výstavbe Mosta SNP.

Zo striech. Jedna zo 47 fotografií, ktoré Hana... Foto: Hana Fábry
PKO, Bratislava Zo striech. Jedna zo 47 fotografií, ktoré Hana Fábry v týchto dňoch vystavuje vo foyeri Malej scény.

„Rozdiel je v tom, že synagógu zbúrali v totalitnom režime, kým PKO v časoch takzvanej demokracie. A nepomohla mu ani podpora viac ako 300 slovenských osobností, ani tisíce podpisov na protestných petíciách, ani odborné posudky, že jeho budovy sú architektonicky kvalitné a technicky zdravé,“ uzavrela.

Hana Fábry je autorkou denníka Pravda a editorkou prílohy Pravdy OSA.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #hana fábry #PKO