Košice menia systém parkovania

Chaotickému parkovaniu v Košiciach onedlho odzvoní. Poriadok doň má priniesť nový parkovací systém, ktorý bude platný od júla tohto roku.

07.06.2016 13:00
parkovanie, autá Foto: ,
Nový systém rezidentského parkovania v Košiciach sa dotkne aj Pajorovej ulice.
debata

Zmeny v parkovaní schválili svojím uznesením poslanci mestského zastupiteľstva v Košiciach, ich vykonávateľom je spoločnosť EEI, s.r.o., ktorá je správcom a operátorom parkovacieho systému v metropole východu.

Návštevníci, ale aj obyvatelia Košíc majú v centrálnych zónach mesta často problém zaparkovať. Sťažností na problémy s parkovaním pribúdali, preto sa ich kompetentní rozhodli vyriešiť. Podľa manažérky pre styk s médiami v spoločnosti EEI, s.r.o., Lucie Chovanovej je riešením rozšírenie zóny rezidentského parkovania, ktorá prinesie spoplatnenie parkovania nielen v centrálnej mestskej zóne, ale aj v ďalších priľahlých lokalitách. Takýchto lokalít bude desať. Každá z nich bude ohraničená konkrétnymi ulicami.

Koniec živelnosti

„Zóny rezidentského parkovania rozširujeme na ďalšie lokality aj pre narastajúce sťažnosti obyvateľov v týchto lokalitách, ktorí často nemôžu zaparkovať auto pre veľký počet parkujúcich cudzích áut, veľký počet neaktívnych dlhodobo parkujúcich áut, a to nielen s košickými evidenčnými číslami, a veľký počet dodávok a nákladných áut. Od nového systému očakávame odstránenie živelného parkovania, viac ako 1¤500 novovybudovaných parkovacích miest, ktoré budú spolu s už existujúcimi komplexne servisované. Vďaka 40 novoinštalovaným kamerám sa na parkoviskách zvýši bezpečnosť, zníži sa počet emisií, prašnosť a hluk,“ povedala Chovanová.

Hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová podotýka, že dopyt po parkovacích miestach v meste je oveľa vyšší, ako je ich počet. „V meste je spolu so súkromnými parkoviskami a garážami asi 25-tisíc parkovacích miest. Zmeny v parkovaní rozšíria počet parkovacích miest v dotknutých lokalitách a budú preferovať parkovanie pre rezidentov s trvalým pobytom. Spoplatní sa celá mestská časť Staré mesto a mestská časť Juh,“ zdôraznila Šnajdárová.

Podstatou zmien je, aby obyvatelia s trvalým pobytom v centrálnych častiach, ktorí spadajú do rezidentskej zóny, mali garantované parkovanie v blízkosti trvalého pobytu. Od 15. júna si budú môcť zakúpiť rezidentské karty, ktoré im túto možnosť zaručia. "Cena karty na jedno auto a na jeden rok je 35 eur. Ak má rezident aj druhé auto, cena druhej karty je 70 eur. Pri treťom aute toho istého rezidenta sa cena zvyšuje na 150 eur. Výkonný riaditeľ spoločnosti EEI Ján Tomanovič podčiarkol, že až 75 percent parkovacích miest vo vytvorených rezidentských lokalitách vyhradia pre tam bývajúcich obyvateľov. "Nárok na kartu nebude mať osoba s prechodným pobytom ani osoba, ktorá tam býva v podnájme, zdôraznil Tomanovič. Doteraz bolo v lokalitách, ktoré spadajú do rezidentskej zóny, 4¤500 parkovacích miest, k nim pribudne 1 500 nových. Podľa predstaviteľov EEI tie získajú premaľovaním čiar na existujúcich parkoviskách a tiež zjednosmernením niektorých ulíc od 1. júla tohto roku. Zjednosmernenie sa má týkať 31 ulíc.

Čo prinesie zmena

Dopravný analytik Ján Bazovský hovorí, že problém s parkovaním v Košiciach je veľmi špecifický, pretože na rozdiel napríklad od Bratislavy majú Košice veľmi rozľahlú starú a centrálnu časť. „Zmeny treba chápať v tom zmysle, že aj ľudia, ktorí bývajú v centre mesta, majú právo parkovať v blízkosti obydlia a nie niekde na záchytnom parkovisku, keď parkovné miesta v blízkosti ich bydliska sú obsadené. Zároveň by sa nemalo zabudnúť na návštevníkov mesta a parkovacie miesta vytvoriť aj pre nich,“ upozornil dopravný analytik.

Obyvatelia mesta i návštevníci sú zvedaví, čo zmena v parkovaní prinesie. „Je pravda, že v širšom centre parkujú aj ľudia, ktorí tam pracujú v administratívnych centrách a zaberajú parkovacie miesta. Na druhej strane, a to je môj prípad, keď prídem na návštevu k rodičom, ktorí bývajú v širšom centre, za parkovanie budem musieť zaplatiť, lebo tam nemám trvalý pobyt. Doteraz som platiť nemusel,“ zamýšľa sa pán Jozef z Košíc.

Vydanie rezidentskej karty je podmienené nielen trvalým pobytom, ale aj zaplatenými daňami. Košičanka Janka, ktorá býva v okrajovej časti mesta, nepovažuje za spravodlivé, že ak si riadne platí dane, nebude môcť v rozšírenom centre parkovať zadarmo. „Ak tam niekomu bývajú rodičia a ide za nimi na návštevu, je nespravodlivé, že musí zaplatiť parkovné, keď ich ide navštíviť. Alebo bude musieť odparkovať svoje auto trebárs dva kilometre od miesta návštevy. Tú si potom mnohí podľa mňa rozmyslia,“ poznamenáva.

„Návštevníci, ktorí prídu do rezidentských zón, budú môcť zaparkovať na platených parkoviskách, ktoré sú po 18. hodine v sobotu, po 13. hodine v nedeľu a počas sviatkov bezplatné. Celodenné parkovanie tam stojí 0,50 eura za hodinu, maximálne však tri eurá za deň. Okrem toho budú môcť parkovať aj na záchytných parkoviskách, ktoré sú lokalizované pri polyfunkčných budovách, nákupných centrách či úradoch. Tu vyjde celodenné parkovné maximálne na dve eurá na deň. Všetky tieto parkoviská sú navrhnuté tak, aby boli v dochádzkovej vzdialenosti v danej lokalite do 150 až 200 metrov. Chcem zdôrazniť, že všetky tieto parkoviská sú spoplatnené iba cez týždeň od 7.30 do 18. hodiny a v sobotu od 7.30 do 13. hodiny,“ reaguje na obavy obyvateľov Chovanová.

Najdrahšie je centrum

Za parkovanie sa bude platiť najviac v bezprostrednej blízkosti centra, najdrahšie bude parkovanie v jednom zo štyroch tarifných pásiem. Najhlbšie siahnu do vrecka vodiči – nedržitelia rezidentských kariet na uliciach Mäsiarska a Kováčska, kde ich hodina parkovania vyjde na 1,50 eura, za deň maximálne 9 eur. V druhom tarifnom pásme za hodinu parkovania zaplatia jedno euro, maximálne šesť eur na deň. V treťom tarifnom pásme budú platiť 50 centov za hodinu, za deň maximálne tri eurá a vo štvrtom jedno euro za každé dve hodiny, za deň maximálne dve eurá.

Na novom parkovacom systéme bude finančne profitovať aj mestská kasa. Kým doteraz prispievala spoločnosť EEI do rozpočtu mesta paušálne 516-tisíc eur za rok, po rozšírení zóny to bude ročne podľa odhadov predstaviteľov EEI už viac ako jeden milión eur. Z dôvodu, že polovica zo všetkých výnosov z výberu parkovacích poplatkov nových desiatich zón poputuje do rozpočtu mesta.

Spoločnosť EEI bude o zmenách v parkovaní v Košiciach informovať obyvateľov v rámci kampane, ktorú odštartovali v pondelok 23. mája. Košičanov budú informovať cez médiá, ale aj prostredníctvom informačných letákov. Tie budú v noci vkladať aj za stierače áut.

Rezidentské lokality v Košiciach

  • 1. ohraničená ulicami Bajzova, železničná trať, Jantárová
  • 2. ohraničená ulicami Jantárová, Požiarnická, Južná trieda, Námestie osloboditeľov
  • 3. ohraničená ulicami Požiarnická, Jantárová, Oštepová, Južná trieda
  • 4. ohraničená ulicami Štúrova, Fejova, Južná trieda, Milosrdenstva, Ulica Šoltésovej, Skladná, Rastislavova
  • 5. ohraničená ulicami Štúrova, Rastislavova, Skladná
  • 6. ohraničená ulicami Vojenská, Kuzmányho, Štúrova, Husárska-Floriánska
  • 7. ohraničená ulicami Československej armády, Kuzmányho, Vojenská, Belanská, Štítová, Festivalové námestie
  • 8. ohraničená ulicami Letná, Komenského, Slovenskej jednoty, Gorkého, Strojárenská, Československej ar­mády
  • 9. ohraničená ulicami Slovenskej jednoty, Rampová, železničná trať, Lomená, Hutnícka
  • 10. ohraničená ulicami Lomená, železničná trať, križovatka Svätoplukova-Rumanova-Thurzova, Svätoplukova, Alvinczyho

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie