Poškodené borovice v Petržalke neprežijú

Doslova skosené koruny ihličnanov v bratislavskej Petržalke šokovali verejnosť. Vinník tohto bezohľadného správania je zatiaľ neznámy.

28.07.2016 15:00
spílené stromy, orezané borovice, ihličnany,...
Fotografie zohavenej zelene zverejnil na sociálnej sieti bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.
debata (16)

Banka, ktorú propagujú bilbordy, na ktoré je teraz lepší výhľad, odmieta, že by s poškodením mala niečo spoločné. Botanik upozorňuje, že stromy po takomto zásahu pravdepodobne vyhynú.

Ako spresnil Richard Nemec z komunikačného oddelenia petržalského miestneho úradu, stromy boli orezané vo výške približne 130 centimetrov už začiatkom roka. Išlo o deväť borovíc. „Po zistení značného poškodenia a ničenia drevín sme vec 1. februára odstúpili na prešetrenie príslušnému odboru starostlivosti o životné prostredie na okresnom úrade,“ uviedol Nemec. Petržalská samospráva doteraz nedostala žiadnu odpoveď. Okresný úrad zatiaľ nereagoval ani na otázky denníka Pravda.

Fotografie zohavenej zelene zverejnil na sociálnej sieti primátor Ivo Nesrovnal v týchto dňoch. Bratislavský magistrát začal podľa jeho hovorkyne Ivany Skokanovej situáciu preverovať a zistil, že pozemok, na ktorom došlo k orezu, je mestský. „Chceme podať trestné oznámenie. Naši odborníci z oddelenia životného prostredia poškodené dreviny obhliadnu, ak sa zistí, že ide o trvalé poškodenie, budeme to riešiť aj s Inšpekciou životného prostredia,“ konštatovala Skokanová. Ako dodala, magistrát nevie, kto mohol stromy poškodiť.

Bezohľadne zrezané stromy uvoľnili miesto dvom bilbordom na budove za nimi, na ktoré je teraz oveľa lepší výhľad. Finančná inštitúcia, ktorú reklama propaguje, však akékoľvek spojenie s poškodením zelene popiera. „Slovenská sporiteľňa dôrazne odmieta obvinenia zo spílenia borovíc pred obytnými domami v Bratislave kvôli údajne lepšej viditeľnosti reklamnej plochy. Tento čin nás pobúril a rovnako ako verejnosť žiadame dôsledné vyšetrenie tohto prípadu. Spájanie banky s týmto nelegálnym výrubom považujeme za poškodzovanie dobrého mena Slovenskej sporiteľne,“ reagovala jej hovorkyňa Marta Cesnaková.

Podľa stanoviska spoločnosti euroAWK, od ktorej si sporiteľňa reklamnú plochu prenajala, ich firma „nerealizovala a ani si v minulosti neobjednávala orezávanie zelene v danej lokalite“.

„Tieto mladé stromy nemajú takmer žiadnu šancu na záchranu“ zhodnotil botanik Jozef Šibík. Odôvodnil to radikálnym orezaním korún. Stromy, respektíve, to, čo z nich zostalo, podľa neho úplne vyschnú, pretože došlo k výraznému narušeniu ich fyziologických procesov, čo bude viesť k ich odumretiu. Možno by im ešte dokázali pomôcť špeciálne balzamy, ale takáto investícia je podľa botanika vopred odsúdená na neúspech pre rozsiahle zrezanie borovíc a miesta, kde sú vysadené. „Je to barbarstvo, keď si v mestách ničíme každú zeleň, ktorú tam máme a ktorá nám pomáha zmierňovať vplyvy extrémov počasia a hlavne výrazných teplôt, ktoré sú práve v mestách vnímané veľmi negatívne,“ uzavrel Šibík.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #ihličnany #poškodenie