SHMÚ varuje pred silnými búrkami s krupobitím a prívalovými povodňami

Pre okresy Banská Bystrica, Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom platí do 16:00 tretí stupeň výstrahy pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva ojedinele búrky s krúpami, ktoré môžu byť pre ľudí nebezpečné.

31.07.2016 14:50 , aktualizované: 15:00
debata (1)

S búrkami môžu byť tiež spojené krátkodobé no intenzívne lejaky, pri ktorých môže spadnúť 50 až 90 mm zrážok a vietor môže fúkať rýchlosťou 90 až 130 km/h. Následne sa od 16:00 zmení v týchto okresoch stupeň výstrahy na prvý, pri ktorom môže spadnúť 20 až 45 mm zrážok s vetrom s rýchlosťou 60 až 85 km/h. Počas búrky môžu aj v tomto prípade padať krúpy. Prvý stupeň výstrahy tu bude platiť do pondelka 1. augusta do 8:00.

Okrem toho vydal SHMÚ takisto výstrahu druhého stupňa, taktiež pred búrkami, a to v okresoch Zvolen, Brezno, Ružomberok, Martin, Prievidza, Žarnovica, Banská Štiavnica a Komárno. V týchto okresoch by mali byť ľudia na pozore takisto do 16:00, v okrese Komárno do 17:00.

Rovnako môžu byť búrky spojené s krúpami, spadne pri nich 30 až 60 mm zrážok a vietor bude fúkať rýchlosťou 70 až 110 km/h. Aj tu sa následne zmení stupeň výstrahy na prvý, a to do pondelka 1. augusta do 8:00.

Na zvyšnom území Slovenska platí prvý stupeň výstrahy, SHMÚ ho vydal taktiež do pondelkového rána. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky s krúpami, pri ktorých môže spadnúť 20 až 45 mm zrážok a vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 60 až 85 km/h. Ľudia by mali byť vo všetkých prípadoch pred búrkami na pozore.

Pozor na prívalové povodne po búrkach

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal prvý i druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami. Formou druhého stupňa výstrahy ústav varuje okresy Komárno, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica a Revúca. Tento stupeň platí v okrese Komárno do 15:15, v okresoch Banská Bystrica, Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom do 17:00 a v Revúcej do 18:00.

V okresoch Ružomberok, Martin, Zvolen, Brezno, Poltár a Rimavská Sobota platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy, vo všetkých prípadoch do 17:00. SHMÚ očakáva vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, a to najmä na malých tokoch. Hladina môže dosiahnuť či prekročiť vodný stav.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky #výstraha #krupobitie #lejaky