Staňte sa na chvíľu chirurgom a operujte s robotom

Chcete si vyskúšať chirurgického robota a stať sa aspoň na chvíľu lekárom? Umožní vám to banskobystrická Rooseveltova nemocnica, ktorá pripravila dnes pre verejnosť podujatie Operujme s robotom.

29.09.2016 08:00
Roosveltova nemocnica, Foto:
Chirurgické pracovisko Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.
debata

Záujemcovia dostanú neopakovateľnú možnosť vidieť, ako robotický systém vyzerá a môžu si vyskúšať manipuláciu s ním. „Samozrejme, nebudú trénovať na skutočnom pacientovi. Na ovládacej konzole budú ovládať ramená robota, s jemnými nástrojmi sa pokúsia uchopiť a opracovávať drobné predmety,“ približuje hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Nejde o robota, ktorý používajú lekári pri operáciách pacientov. Bude to propagačný exemplár, ktorý pre toto podujatie zapožičal výrobca. Privezú ho kamiónom zo Švajčiarska.

Robotický systém vystavia v nákupnom centre Europa v Banskej Bystrici 29. septembra. Od 16. do 18. hodiny budú v ňom k dipozícii aj odborníci z Rooseveltovej nemocnice, ktorí predstavia prácu svojich kliník a poradia, aké chirurgické prístupy sa pri jednotlivých ochoreniach dajú využiť.

„Keď človek na vlastné oči uvidí, ako operačná technológia funguje a osobne mu vysvetlíme, aké mu napríklad pri odstránení nádoru prostaty ponúka možnosti, odstránime tým strach z nového na nepoznaného,“ hovorí o zámere podujatia prednosta Urologickej kliniky Vladimír Baláž.

Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici ako špičkové chirurgické pracovisko chce takto prezentovať najmodernejšie trendy v miniinvazívnej chirurgii. Je totiž priekopníkom v zavádzaní mnohých miniinvazívnych výkonov a viaceré vykonáva ako jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku. Nemenej dôležitým cieľom podujatia je predstavenie konkrétnych laparoskopických a roboticky asistovaných chirurgických techník. „Myslíme si, že takáto forma podujatia je správnou cestou nemocníc ako prezentovať verejnosti a potendiálnym pacietom poskytovanú zdravotnú starostlivosť. A radi by sme ukázali, že kvalita starostlivosti a bezpečnosť pacienta sú pre nás prioritou,“ vysvetľuje riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Robotická chirurgia je celosvetovým trendom. Nemocnice na celom svete používajú spolu až 4-tisíc robotických systémov. Operovaní touto mimoriadne šetrnou technológiou môžu byť už aj slovenskí pacienti. Málo z nich však možnosti a výhody tejto inovatívnej chirurgickej metodiky pozná.

Systém Da Vinci bude v banskobytrickom nákupnom centre vystavený do 2. októbra. Ako uviedla Maťašeje, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je zatiaľ jediná na Slovensku, kde pacientov operujú aj roboticky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #chirurgia #robot #Roosveltova nemocnica