Trenčín prehráva spor, mal by zaplatiť milióny

Okresný súd v Trenčíne vo štvrtok o 180 stupňov zmenil svoje rozhodnutie spred štyroch rokov a z nevinného sa stal vinník. Mesto Trenčín sa podľa nového verdiktu previnilo voči súkromnému investorovi a musí ho odškodniť mastnou sumou. Rozsudok ešte nie je právoplatný, mesto sa chce proti nemu odvolať.

11.11.2016 09:28
Cellerova jama, Trenčín Foto: ,
Opustenému stavenisku prischol názov Cellerova jama. Dnes je tu malý parčík pri pešej zóne.
debata (11)

Sporom medzi mestom a spoločnosťou Tatra Real sa súd začal zaoberať v roku 2011. Firma Tatra Real začala stavať v strede mesta podzemné garáže, ale po archeologickom náleze od zámeru ustúpila. Pretože stavala na mestských pozemkoch, žiadala od mesta náhradu za spôsobenú škodu a ušlý zisk.

Pred štyrmi rokmi okresný súd rozhodol, že mesto nemusí investora odškodňovať, teraz ten istý súd vyhlásil, že odškodňovať ho bude musieť. Verdikt prvostupňového súdu potvrdil v minulosti aj krajský súd.

Spor sa však neskôr dostal na Ústavný súd, ktorý vec vrátil späť. Podľa vyjadrenia sudkyne okresného súdu sa pri novom rozhodnutí museli riadiť právnym názorom Ústavného súdu.

„My sme začali investičnú akciu pred desiatimi rokmi, dodnes nie je vo veci právoplatne rozhodnuté, nemáme ani peniaze, ani právoplatné rozhodnutie. Toto považujeme za prvý krok k tomu, aby sa veci napravili,“ povedal po skončení súdneho pojednávania Pavol Malich, právny zástupca spoločnosti Tatra Real.

Podľa štvrtkového rozsudku okresného súdu je mesto povinné uhradiť, čo žiada Tatra Real, teda náhradu škody a ušlý zisk. Aká to bude suma, to presne nevyčíslil ani právny zástupca Tatra Realu, ani radnica. Isté je len to, že každým dňom rastie. Trenčiansky primátor Richard Rybníček odhaduje, že dnes sa môže blížiť k 3 miliónom eur. Rozhodnutý je však nezaplatiť ani cent.

Mesto malo podľa názoru súdu predvídať, že v tejto lokalite sa môže vyskytnúť nejaký archeologický nález. Radnica je však presvedčená, že rovnako predvídavý mohol byť aj investor. „A to mám predvídať aj to, kde je pochovaný Matúš Čák Trenčiansky? Ten môže mať svoj hrob hocikde na celom území mesta. A keď náhodou predáme pozemok, kde sa nájde jeho hrob, aj to sme mali predvídať? Samozrejme, bol by to meganález, ktorý by automaticky zastavil stavbu. A my by sme tým spôsobili škodu? Samozrejme, že aj investor to mal predvídať, šiel do toho s týmto rizikom,“ tvrdí trenčiansky primátor.

Rozhodnutie súdu považuje Rybníček za veľkú kauzu a verejnú záležitosť, pretože to isté sa môže stať hociktorému inému mestu, obci, alebo aj občanovi Slovenska. S týmto prípadom chce v najbližších dňoch oboznámiť ministerku spravodlivosti aj prezidenta SR.

Cellerova jama

Viacpodlažné podzemné garáže a nákupnú galériu začala bratislavská spoločnosť Tatra Real stavať v septembri 2008. Za rok malo byť dielo hotové. Po troch mesiacoch prác však robotníci narazili na zvyšky starého opevnenia a stavebné práce sa museli okamžite prerušiť. Robotníkov nahradili archeológovia. Odkryté murivo sa na slnku a vzduchu začalo rozpadávať, tak ho opäť zahádzali hlinou, čím bol podľa pamiatkárov nález dostatočne zakonzervovaný. Na pešej zóne v strede Trenčína zostal veľký oplotený kráter, ktorému prischol názov Cellerova jama. Nazvali ho tak podľa primátora, ktorý viedol Trenčín v čase, keď sa rozhodlo o výstavbe na tomto mieste. Dnes je už jama zasypaná a na jej mieste je malý parčík.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #spor #rozsudok #Tatra Real #Cellerova jama