Nesrovnal zvolá petičný výbor, chce zopakovať hlasovanie o hazarde

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal sa chce napriek zamietavému postoju mestského zastupiteľstva znovu pokúsiť o plošný zákaz herní vrátane kasín na území Bratislavy. Príslušný návrh minulý týždeň odmietli zastupitelia mesta, keď na schválenie predlohy chýbal jeden hlas.

20.02.2017 11:34 , aktualizované: 14:30
nesrovnal Foto: ,
Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal vyhlásil, že téma hazardu v Bratislave nie je minulosťou a preto plánuje zvolať petičný výbor a dohodnúť ďalší postup.
debata (24)

„Chcem, aby mestské zastupiteľstvo hlasovalo o nariadení opätovne. Chcem, aby sa hlasovalo o pôvodnom návrhu. Je to zápas, ktorý sa pre mňa nikdy neskončí. Sme blízko cieľa. Urobím všetko pre to, aby tento zápas bol víťazný,“ povedal novinárom Nesrovnal.

Nesrovnal je predsedom petičného výboru, ktorý zhromaždil podpisy viac ako 136 000 ľudí, z toho vyše 98 000 platných, pod petíciu za plošný zákaz hazardu v Bratislave. Práve petícia s podpismi viac ako 15 percent dospelých obyvateľov mesta bola podmienkou na to, aby zastupiteľstvo mesta mohlo o takomto návrhu hlasovať.

Pôvodná predloha o zákaze umiestňovania herní v Bratislave nezískala pri hlasovaní v zastupiteľstve potrebnú trojpätinovú väčšinu. Podľa Nesrovnala časť poslancov tak poprela svoj skorší postoj, ako povedal, „17 poslancov dvakrát pošliapalo svoje vlastné vyhlásenie a hlasovanie z 26. januára“, keď v piatok 17. februára nepodporilo celoplošný zákaz hazardných hier v Bratislave.

Niektorí poslanci sa počas rokovaní vyslovili iba za obmedzenie a nie úplný zákaz hazardu. Asociácia zastupujúca prevádzkovateľov herní už skôr presadzovala, aby sa zákaz nevzťahoval na herne v hoteloch a nákupných centrách, teda napríklad na kasína.

Nesrovnal neuviedol, či je podľa neho možné nechať opätovne hlasovať o spomínanom nariadení na základe pôvodnej petície, keď návrh na plošný zákaz hazardu zastupiteľstvo už raz odmietlo.

Poslanci chcú presadiť prísnu reguláciu

V stanovisku skupiny bratislavských mestských poslancov, ktorí za návrh VZN o plošnom zákaze hazardu v Bratislave nezahlasovali, sa uvádza, že poslanci namiesto úplného zákazu hazardu v meste chcú presadiť jeho prísnu reguláciu. Stanovisko poskytla Lenka Bartová z Klubu pre Bratislavu.

Poslanci zároveň dávajú verejný prísľub, že ak sa regulácia ukáže ako neúčinná, sú ochotní o plošnom zákaze hlasovať na budúci rok. Plánujú preto zvolať mimoriadne zastupiteľstvo, kde návrh VZN predložia opäť, avšak tak, aby umožnil prísnu reguláciu hazardu.

"Chceme, aby zo sídlisk a z obytných štvrtí zmizli herne, ktoré ľuďom prekážajú. Zároveň si uvedomujeme, že hazard nezmizne jednoduchým zákazom, ako sa snažia presviedčať niektorí aktivisti a politici, ktorí si na jednoduchých, čierno-bielych riešeniach robia volebnú kampaň. Preto presadzujeme prísnu reguláciu hazardu, podobnú tomu, aká je v iných veľkých mestách – vo Viedni či v Budapešti, kde tiež zostali zachované napríklad kasína v hoteloch,“ uvádzajú poslanci vo svojom vyhlásení. Poslanci, ktorí za plošnú prohibíciu nehlasovali, pretože sa obávajú jej negatívnych dopadov, rozmachu nelegálnych herní, spojených s ďalšou kriminalitou, sú presvedčení, že zastupiteľstvo sa môže dohodnúť na dobrom riešení.

„V posledných dňoch nás rôzni aktivisti, ktorí nie sú schopní vnímať inú pravdu ako svoju, očierňujú v médiách a na sociálnych sieťach, vyhrážajú sa nám. Pritom práve my sme tí, ktorí sú pripravení rokovať, diskutovať, sme otvorení podnetom. Nie sme spokojní s tým, že nám primátor Ivo Nesrovnal znemožnil hlasovať o regulácii, ktorú sme chceli prijať, a tým potopil celú petíciu 98-tisíc občanov,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Poslanci sú pripravení rokovať aj o ďalších podmienkach a zároveň zdôrazňujú, že ak by primátor so skupinou poslancov nezmaril priebeh hlasovania na poslednom zastupiteľstve, čím znemožnil hlasovať o regulácii a postavil ich pred jedinú voľbu – plošný zákaz alebo nič – bolo by už VZN o regulácii hazardu v Bratislave platné a účinné.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #hlasovanie #petícia #Ivo Nesrovnal #zákaz herní