Žilinský súd rieši vraždu bez tela

Žilinský okresný súd má pred sebou nezvyčajnú úlohu - v piatok začal pojednávať prípad muža obžalovaného z vraždy žilinského podnikateľa, no telo obete sa zatiaľ nenašlo. Obžalovaný vinu popiera.

31.03.2017 17:54
debata (1)

Podľa prokurátora polícia získala dostatok dôkazov o tom, že podnikateľ nežije a obvinený je podozrivého z vraždy. Po tele naďalej pátrajú.

Žilinský podnikateľ Richard Stehlík zmizol pred desiatimi mesiacmi, v deň, keď sa stretol s iným podnikateľom, Petrom K. z Kysúc. Prenajímal mu pozemok v Žiline, na ktorom Kysučan rozbiehal autoumyváreň.

Na Okresnom súde v Žiline sa začalo hlavné... Foto: Pravda
obžalovaný, súd Na Okresnom súde v Žiline sa začalo hlavné pojednávanie v prípade vraždy žilinského podnikateľa. Obžalovaný je jeho obchodný partner. Pri príchode do súdnej miestnosti si zakryl tvár kapucňou.

Týždeň po Stehlíkovom zmiznutí sa Peter K. snažil uskutočniť vklad vlastníctva dotyčného pozemku do katastra. Od Stehlíka ho mal kúpiť za 1 500 eur. Hodnota pozemku sa pritom pohybuje v státisícoch eur. Podpis na kúpno-predajnej zmluve dal úradne overiť na matrike v deň, keď Žilinčan zmizol. Na matriku prišiel so Stehlíkovým občianskym preukazom.

K podvodu s pozemkom sa Kysučan priznáva, no k vražde nie. „Priznáva to, čo naozaj urobil. Čo sa týka skutku vraždy, tak tam vôbec ani nie je preukázané, či sa tento skutok naozaj stal,“ povedal Martin Chlapík, obhajca obžalovaného.

„Obžaloba je založená na dôkazoch, ktoré sú síce nepriameho charakteru, ale podľa môjho názoru dôvodné podozrenie dané je,“ hovorí prokurátor Krajskej prokuratúry v Žiline Matúš Harkabus.

Posledné informácie o Richardovi Stehlíkovi sú z 23. mája minulého roka, keď mal mať obchodné stretnutie práve s Petrom K. Na druhý deň sa našlo jeho auto zaparkované na žilinskom sídlisku Solinky. Kamera v aute na spätnom zrkadle bola poškodená.

O tom, kde môže byť telo, sa už dlhšie špekuluje. Dohady, že malo byť zašité v tele mŕtvej kravy a prevezené do kafilérie, polícia nepotvrdila. Naopak, vyzvala ľudí, aby sa prihlásili v prípade, ak majú informácie o nezvyčajnom pohybe áut a osôb s náradím na kopanie, alebo ak si všimli zmeny terénu v blízkosti obcí Kysucký Lieskovec, Ochodnica, Kysucké Nové Mesto a Čierne v teréne mimo vyznačených ciest medzi 23. májom a 3. júlom minulého roka.

Rodina nezvestného dúfa, že sa konečne dozvie pravdu. „Očakávam spravodlivosť, pokiaľ sa nevráti, tak len spravodlivosť,“ povedala Zita Stehlíková, manželka otca nezvestného podnikateľa.

Peter K. je okrem vraždy obžalovaný aj z podvodu a neoprávneného užívania cudzieh o motorového vozidla. Ak ho súd uzná vinným, môže dostať 15– až 20-ročný trest väzenia. Súdy na Slovensku už riešili prípady, keď pri vražde chýbalo telo. Zväčša išlo o vraždy v podsvetí. Prípad vraždy bez tela pojednával pred deviatimi rokmi aj pražský súd – mladý lekár vtedy zavraždil svoju milenku a telo tiež chýbalo. Dostal 6-ročný trest väzenia, proti ktorému sa odvolal. Krátko predtým, ako mal súd rozhodovať o odvolaní, telo zavraždenej ženy našli v Orlickej priehrade. Obžalovaný napokon dostal za vraždu 14-ročný trest.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #vražda #okresný súd