V centre Trnavy objavili časť historického cintorína

Rekonštrukcia cesty pri centre Trnavy odhalila pozostatky novovekého evanjelického cintorína. Spomínal sa síce v historických prameňoch, no doteraz nebol bližšie lokalizovaný. Tento objav prišiel v čase, keď sa pripomína 500. výročie reformácie.

07.04.2017 10:00
stavebné práce, Trnava, nálezisko, cintorín Foto: ,
Stavebné práce na Šrobárovej ulici odkryli časť evanjelického cintorína, ktorý spadá rámcovo do 17. až 18. storočia.
debata

Šrobárova ulica má prejsť kompletnou rekonštrukciou. Georadarom sa zistilo, že je v zlom technickou stave. Od začiatku marca sa pracuje na jej obnove. Nitrianski archeológovia preskúmali zatiaľ len časť novovekého cintorína, ktorý sa nachádzal za mestskými hradbami. Na prvom vojenskom mapovaní z 80. rokov 18. storočia žiadny cintorín nevidno, na mieste nálezu je však nakreslený kríž. „Pravdepodobne upozorňoval na starší zaniknutý cintorín, ktorý už v tomto období neexistoval, ale ľudia si ho pamätali a mali potrebu toto miesto dôstojne označiť umiestnením kresťanského symbolu,“ hovorí archeológ Peter Grznár z Krajského pamiatkového úradu v Trnave, ktorý výskum dozoruje.

V historických prameňoch sa podľa neho spomína, že oproti Hornej bráne (dnešný Zelený kríček) pri ceste smerom na Trstín mali evanjelici svoj cintorín, doteraz bližšie nelokalizovaný. Pamiatkari sa preto domnievajú, že archeológovia narazili práve na jeho pozostatky.

„To, že ide o evanjelický cintorín, zároveň môžeme nepriamo doložiť aj na základe hrobov, v ktorých zatiaľ chýbajú akékoľvek predmety náboženského charakteru, ktoré sú inak bežnou súčasťou hrobovej výbavy v tomto období,“ približuje Zuzana Poláková z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre.

Počas záchranného výskumu objavili spočiatku niekoľko ľudských pozostatkov. „Prvotné nálezy predstavovali nazhromaždené kosti z porušených hrobov. Už len pri zbežnom pohľade sa dali predpokladať pozostatky minimálne troch ľudí – tri rôzne sánky a zvyšky lebiek,“ hovorí Poláková.

Podľa nej však pôjde pravdepodobne o viac jedincov, čo dokáže spoľahlivo určiť až antropológ. „Neskôr zachytené hrobové jamy svedčia o ďalších minimálne dvadsiatich štyroch pohreboch, i keď nie všade sa nám podarilo zistiť aj kostrové pozostatky,“ približuje odborníčka. Hroby sú podľa nej mimoriadne „chudobné“ na nálezy. „Preskúmané hroby dosiaľ obsahovali len ojedinelé súčasti odevu v podobe gombíkov, dvojdielnych spínadiel, ako aj špendlíkov,“ dodáva archeologička.

Na základe toho, čo sa archeológom dosiaľ podarilo preskúmať, spadá cintorín rámcovo do 17. až 18. storočia. Presnejšie datovanie sťažuje minimum nálezov v hrobových jamách. Potrebný preto bude archívny výskum a ďalšie štúdium historických prameňov.

V preskúmanej časti cintorína boli hroby situované vo dvoch hlavných radoch orientovaných v smere západ-východ. „V rámci nich sa zistili aj pozostatky starších hrobov, ktoré boli vzájomne porušené mladšími.“ Hrobové jamy zachytili pomerne v plytkej hĺbke, niekde len 40 centimetrov pod úrovňou súčasného terénu.

Ďalší okruh nálezov súvisí s areálom cukrovaru, ktorý sa rozprestiera na západnom konci ulice. „Zadokumentovali sme tu pravdepodobne odpadové tehlové kanály, ktoré súviseli s činnosťou cukrovaru a rámcovo ich môžeme datovať do druhej polovice 19. až prvých dekád 20. storočia,“ spresňuje Poláková.

Pokračovanie cintorína predpokladajú archeológovia v južnej časti ulice, kde by sa mal výskum presunúť v rámci druhej etapy stavebných prác. Cintorín objavili práve v roku, keď ubehlo 500 rokov od začiatku reformácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #cintorín