Na Devínskej ceste sa zrútili skaly

Veľké kusy skál sa zrútili v stredu 5. apríla na kraj vozovky z brala na Devínskej ceste v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves.

06.04.2017 13:09 , aktualizované: 16:05
devin, cesta, skaly, bralo Foto:
Kusy skál sa zrútili v stredu 5. apríla na kraj vozovky.
debata (1)

Mesto už v stredu zabezpečilo označenie vozovky dopravnou značkou zúžená vozovka a ohradenie priestoru pod svahom červeno-bielou páskou a výstražným značením. Zároveň oslovilo geológa, ktorý vykonal odbornú obhliadku. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Podľa jej slov mesto v spolupráci s políciou zabezpečí prenosné svetelné dopravné značenie, cesta bude prejazdná v jednom jazdnom pruhu a na pravú stranu vozovky v mieste zrútenia skál umiestni betónové zvodidlá. “Nedeľný Národný beh Devín Bratislava nebude touto situáciou ohrozený. V spolupráci s organizátormi odkloníme bežcov ďalej od svahu prenosným značením,“ uviedla Onufer.

Kusy skál sa zrútili v stredu 5. apríla na kraj... Foto: Hlavné mesto SR Bratislava
Devin, Cesta, skaly Kusy skál sa zrútili v stredu 5. apríla na kraj vozovky.

Pre zvetraný skal­ný svah naďalej hrozí nebezpečie uvoľnenia skalných blokov a ich pád na vozovku, je preto nutné vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Tú vyhlási bratislavská mestská časť Karlova Ves, mesto následne zašle na ministerstvo životného prostredia hlásenie o aktívnej svahovej deformácii a zabezpečí vypracovanie inžiniersko-geologického posudku, v ktorom bude návrh sanačných opatrení.

„Situáciu považujeme za vážnu, pretože môže dôjsť k ohrozeniu účastníkov dopravy. Aj preto zástupcovia krízového štábu odporučili vlastníkovi komunikácie a svahu, ktorým je hlavné mesto Bratislava, aby vyhlásil mimoriadnu situáciu a začal ju urgentne riešiť,“ uviedla v reak­cii starostka mestskej časti Bratislava – Karlova Ves Dana Čahojová. Podľa starostky mestskej časti Devín Ľubice Kolkovej hlavné mesto dlhodobo podceňuje situáciu na Devínskej ceste. "Potenciálne rizikových miest je tu viac. Cesta slúži nielen Devínčanom, ale všetkým návštevníkom starobylého hradu Devín, a cyklistom, ako súčasť medzinárodnej cyklotrasy,“ zdôraznila.

Podľa bratislavského policajného hovorcu Michala Szeiffa je na mieste momentálne z dôvodu osádzania betónových zátarás premávka regulovaná políciou, pričom vodičov odklá­ňajú v smere na Karlovu Ves a na Devín.

Foto: Hlavné mesto SR Bratislava
Devinska Cesta Skalne Zrutenie 5.4.2017
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Karlova Ves #Devínska cesta #skala #bralo