Prípad salmonely v Spišskom Štvrtku onedlho uzavrú

Vyšetrovanie príčiny vzniku salmonelózy v Základnej škole v Spišskom Štvrtku v okrese Levoča by malo byť skončené v najbližších dňoch. Pre Pravdu to potvrdila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Mária Michalovičová.

06.04.2017 15:52
debata

Hygienici ešte sumarizujú posledné prípady chorých, keďže medzi nimi boli aj učitelia z iných škôl a okresov. Tí boli v deň vzniku epidémie na seminári v Spišskom Štvrtku a konzumovali problémové jedlo.

Michalovičová zdôraznila, že podľa najaktuálnejších informácií ochorelo na salmonelózu až 45 ľudí, z toho dvanásť detí. V nemocnici skončilo jedenásť chorých. „Potvrdilo sa, že salmonelózu spôsobila žemľovka, konkrétne nedodržanie technologických postupov pri príprave pokrmu,“ povedala riaditeľka hygieny. Problémom mali byť nedostatočne tepelne spracované vajíčka do žemľovky.

„Možno konštatovať, že v tomto prípade zlyhal ľudský faktor,“ podčiarkla Michalovičová. Keďže je isté, že pre nedostatočnú tepelnú úpravu jedla bolo ohrozené zdravie, školu neminie pokuta. Michalovičová hovorí, že ešte musia zvážiť jej výšku.

Ľudmila Barlová, riaditeľka Základnej školy v Spišskom Štvrtku, kde v jedálni žemľovku uvarili, sa k prípadu odmietla vyjadriť. Povedala, že tak neurobí, kým nebude mať v rukách oficiálne výsledky prešetrenia od hygienikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský Štvrtok #salmonelóza #žemľovka