Stavebný úrad na výstavbu cesty pri Štyroch levoch nevydal zatiaľ povolenie

Stavebný úrad na výstavbu cesty pri pamätníku obetiam 1. svetovej vojny Štyri levy v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto nevydal ešte územné rozhodnutie o umiestnení komunikácie ani stavebné povolenie na stavbu cesty. Uvádza sa to v stanovisku Stavebného úradu Bratislava - Staré Mesto.

10.04.2017 15:52 , aktualizované: 11.04.2017 11:00
BRATISLAVA: Výstavba cesty pri Slavíne Foto: ,
Pamätník prvej svetovej vojny Štyri levy.
debata (2)

Stavebný úrad tak reaguje na podnet zo strany Občianskeho združenia (OZ) Hrad – Slavín, ktoré nesúhlasí s plánovanou výstavbou cesty pri pamätníku obetiam 1. svetovej vojny Štyri levy, ktorá podľa nich ohrozuje zeleň v štvrtom ochrannom pásme.

Podľa stanoviska v danej veci momentálne prebieha územné konanie na základe návrhu navrhovateľa, ktorý je povinný doručiť stavebnému úradu, ako aj orgánu, ktorý má zo zákona chrániť verejný záujem na úseku životného prostredia, všetky potrebné stanoviská a vyjadrenia. Až po zákonnom vyhodnotení návrhu bude možné, aby stavebný úrad vydal rozhodnutie. Rovnako ani oddelenie životného prostredia neeviduje žiadosť o výrub v spomínanej lokalite. Čo sa týka posudzovania činností v ochranných pásmach, to je kompetencia okresného úradu,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Pohľad na pamätník prvej svetovej vojny Štyri... Foto: SITA, Marko Erd
BRATISLAVA: Výstavba cesty pri Slavíne Pohľad na pamätník prvej svetovej vojny Štyri levy.
Pohľad na pozemok pri pamätníku prvej svetovej... Foto: SITA, Marko Erd
BRATISLAVA: Výstavba cesty pri Slavíne Pohľad na pozemok pri pamätníku prvej svetovej vojny Štyri levy, kde je v pláne výstavba cesty, ktorá podľa občianskych aktivistov ohrozuje zeleň vo štvrtom ochrannom pásme.

Na podnet OZ Hrad – Slavín, ktoré nesúhlasí s výstavbou cesty pri pamätníku Štyri levy, zareagoval aj podnikateľ Štefan Beleš, podľa ktorého prístupová cesta k rodinnému domu je projektovaná v súlade s územným plánom Hlavného mesta SR Bratislavy, má všetky potrebné kladné vyjadrenia dotknutých orgánov a nie je v chránenom území. Informovala o tom marketingová manažérka spoločnosti Cresco Alexandra Poliaková.

Pohľad na pozemok pri pamätníku prvej svetovej... Foto: SITA, Marko Erd
BRATISLAVA: Výstavba cesty pri Slavíne Pohľad na pozemok pri pamätníku prvej svetovej vojny Štyri levy, kde je plánovaná výstavba cesty.

Ako v pondelok 10. apríla informovalo OZ Hrad – Slavín, stavebné konanie inicioval podnikateľ Štefan Beleš a stavebný úrad zatiaľ vo výstavbe nevidí problém. Zástupcovia úradu na stretnutí so členmi OZ potvrdil, že v súčasnosti prebieha konanie o zmene stavebného rozhodnutia pred dokončením, ktoré sa týka uloženia inžinierskych sietí a vybudovania prístupovej cesty cez pozemky 2813/6 a 7, ktoré sú v susedstve pozemku, na ktorom stojí pamätník. Podľa predsedníčky OZ Hrad – Slavín Sabiny Barborjak im nie je jasné, prečo žiadateľ potrebuje vybudovať novú prístupovú cestu cez územie v štvrtom ochrannom pásme, v ktorom platí zákaz rozorávať existujúce porasty a rúbať dreviny, na čo vo svojom stanovisku k žiadosti o zmene stavebného rozhodnutia zo 14. septembra 2016 upozornilo aj oddelenie ochrany prírody na Okresnom úrade Bratislava. OZ tiež upozorňuje, že navrhované riešenie je aj v rozpore s platným územným plánom zóny 7b z roku 2004, ktorý bol v tom čase upravený podľa požiadaviek Štefana Beleša tak, aby mohol na svojich pozemkoch stavať. V pláne zóny je uvedené, že prístup k dotknutým pozemkom je zabezpečený cez areál Juventy alebo cez ulicu Na Baránku. “Napriek dvom existujúcim alternatívam má Štefan Beleš potrebu stavať ďalšiu prístupovú cestu, ktorá by si vyžiadala poškodenie zelene v zákonom chránenej oblasti,” uviedla Barborjak.

Pamätník Štyri levy je jediným pamätným miestom obetiam 1. svetovej vojny v Bratislave. Odhalili ho v roku 1920 a jeho autorom je známy bratislavský sochár Alois Rigele a architekt Franz Wimmer.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstavba #Staré mesto #zeleň