Počet obetí povodní na severozápade Slovenska stúpol na tri

Katastrofálne povodne, ktoré v piatok zasiahli celý Žilinský kraj si vyžiadali tri ľudské obete. Polícia ľudí vyzýva, aby nehazardovali so svojimi životmi.

29.04.2017 09:44 , aktualizované: 18:20
Vah Foto: ,
Zatopený cyklochodník pod Budatínskym mostom.
debata (13)

Poliak, ktorý raftoval na rozbúrenej rieke Váh, pád do rieky neprežil. Štyridsaťpäťročného muža záchranári vylovili v Liptovskom Hrádku. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík povedal, že momentálne je prípad predmetom vyšetrovania. Muž raftoval so skupinou kamarátov. Podľa portálu tvnoviny.sk skupina nasadla na raft v Kráľovej Lehote a muž z neho vypadol pri Liptovskej Porúbke. Záchranári po 30 minútach neúspešnej resuscitácie skonštatovali smrť.

O život prišiel aj 56-ročný muž z okresu Bytča. V piatok krátko po 17.00 sa pravdepodobne utopil v potoku v obci Hvozdnica. Napriek snahe záchranárov sa ho už nepodarilo oživiť.

Rozvodnený Váh v Budatíne na viacerých miestach...
Rozvodnený Váh v Budatíne na viacerých miestach...
+4Zatopený cyklochodník pod Budatínskym mostom.

Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného Ladislava Č. Ten vošiel do rieky v čase záplav s terénnym autom Suzuki aj s ďalším mužom (41). Prečo tak muži spravili nie je známe, podľa obyvateľov Ochodnice mali nešťastný nápad, umyť vozidlo zašpinené od blata. Rieka však auto aj s mužmi strhla a to sa prevrátilo. Obaja sa dostali von z vozidla, kým mladšiemu sa podarilo zachytiť stromu pri brehu, starší zmizol pod vodou. Vtedy sa začal boj o jeho život, ktorý trval dlhé hodiny.

„Žiadame občanov, aby v žiadnom prípade nehazardovali so svojím životom a nevstupovali do rozvodnených tokov,“ uviedol hovorca žilinských policajtov Radko Moravčík.

Čo sa vlastne stalo

Hasiči dostali hlásenie, že auto s ľuďmi strhla rieka o 21.02 hodine, udalosť nahlásil 41-ročný muž, ktorému sa zo Suzuki podarilo vyplávať. „Ohlasovateľ bol samotný postihnutý. S vozidlom terénneho typu vbehli do rieky Ochodničanka, nie do priechodzieho miesta, kde sa bežne dá ísť s autom, ale do rieky. Neviem, či tam boli zvyknutí chodiť, k tomuto sa nechcem vyjadrovať, ten tok bol rozbahnený. Jednoducho stalo sa to, čo sa stalo, že vozidlo vymrštilo a prevrátilo,“ vysvetlil riaditeľ krajského riaditeľstva žilinských hasičov Jaroslav Kapusniak. Podľa neho oboch mužov z auta vymrštilo a mladší z mužovi videl, ako rieka unáša Ladislava preč.

Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného... Foto: PZ
ochodnica, záplavy Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného Ladislava.Č. Ten vošiel do rieky v čase záplav s terénnym autom Suzuki aj s ďalším mužom (41).
Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného... Foto: PZ
Ochodnica, záplavy Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného Ladislava.Č. Ten vošiel do rieky v čase záplav s terénnym autom Suzuki aj s ďalším mužom (41).
Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného... Foto: PZ
kysuce, ochodnica, záplavy Rozbúrená rieka v Ochodnici strhla 60-ročného Ladislava.Č. Ten vošiel do rieky v čase záplav s terénnym autom Suzuki aj s ďalším mužom (41).

„Ohlasovateľa sme tam po príchode našej jednotky nenašli, ale začali sme okamžite záchranné a vyprošťovacie práce. Vozidlo bolo prázdne. Začali sme prehľadávať breh rieky po oboch stranách, približne 500 metrov hore aj dole za súčinnosti polície aj miestneho dobrovoľného hasičského zboru. Dali sme do toho maximum síl v tom danom okamihu,“ povedal J. Kapusniak. Napriek enormnej snahe sa v rozbúrenej rieke nepodarilo muža nájsť. Hasiči aj tak neprestávali hľadať až do polnoci. Ráno v pátraní pokračovali. Telo muža sa podarilo nájsť až potom, ako hladina rieky opadla a zrážky ustali. Muža našli zachyteného asi 250 metrov od vraku vozidla.

Kritická situácia

Kritická situácia však bola v celom Žilinskom kraji. „Zasahovali sme počas celého dňa, od rána od pol šiestej sme mali výjazdy v celom Žilinskom kraji. Celkovo zasahovalo viac ako dvesto hasičov aj dobrovoľných, aj profesionálnych,“ povedal Jaroslav Kapusniak. Žilinským hasičom prišli na pomoc aj ich kolegovia prakticky z rôznych kútov Slovenska, z Humenného, Malaciek aj z Trnavy. „Išlo hlavne o záchranu majetku, aby sme zabránili škodám a osôb, stavali sme protipovodňové bariéry, najviac bola zasiahnutá Demänovská a Jánska dolina. V obci Čadca bol od 12-tej hodiny vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity na všetkých tokoch,“ dodal.

V Čadci zatopilo aj železničnú stanicu, v okrese Ružomberok a v Revúcej zasahovali až do skorých ranných hodín. V Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a Námestove sa zosunula na cestu rozmočená zemina. Podľa Kapusniaka bola piatková situácia mimoriadna v tom, že voda vyčíňava v celom Žilinskom kraji, nie iba lokálne, ako to býva inokedy. Voda narobila poriadne problémy aj v Čadci, rieka Kysuca sa vyliala priamo v centre a dostahovala na niektorých miestach až dva metre. Zatopilo aj železničný podchod. V teréne boli aj všetci dobrovoľní hasiči v Korni. Na pomoc im prišli aj pracovníci obce s bagrom a traktorom. „Snažili sme sa vytiahnuť najmä popadané stromy z rieky Kornianka, vyčistiť zanesené priepusty, zabezpečiť utrhnutý breh a podmytý telefónny stĺp,“ povedal veliteľ tamojšieho hasičského zboru Rastislav Fatura.

Vo Svrčinovci voda spôsobila kanalizačný problém. Vytlačila fekálie z kanálov a tie zaplavili časť obce, čo sprevádzal nepríjemný zápach. V Turzovke zas zatopilo pivnice. Krízový štáb obce má zhodnotiť škody na majetku.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Kysuce