Dohoda proti Kotlebovi viazne

Jeden z kandidátov na župana v Banskobystrickom kraji navrhol ostatným demokratickým súperom špeciálnu dohodu.

16.05.2017 11:52 , aktualizované: 18:50
debata (53)

V kraji, ktorý od minulých volieb ovláda extrémista Marian Kotleba, kandidatúru na nového župana zatiaľ oznámilo sedem osobností. Nezávislý kandidát Stanislav Mičev presadzuje, aby v septembri v kampani pokračoval už len najpopulárnejší kandidát. Obáva sa totiž, že ak demokratickí kandidáti nespoja sily, hlasy ich voličov sa môžu rozdrobiť. Jeho návrh je teraz odsúdený na neúspech, a to pre nezáujem ostatných kandidátov.

„Urobil som ústretový krok, memorandum ratifikujem hneď. Či sa pridajú ostatní kandidáti, je na nich,“ povedal Pravde Mičev. Ako ďalej uviedol, oslovujú ho ľudia, ktorí sa zaujímajú o to, kto bude šéfom kraja a ktorým záleží, aby sa ním nestal Kotleba. „Bolo by seriózne voči voličom, keby sme im povedali, že robíme kampaň na svoje tričko, ale v čase, ktorý bude relevantný, si povieme, koho všetci podporíme,“ poznamenal.

V návrhu Mičevovho memoranda sa uvádza, že kandidáti budú viesť kampaň čestne, nebudú používať politický marketing na poškodzovanie ostatných kandidátov a nebudú spolupracovať s Kotlebovou stranou. Do konca augusta majú viesť otvorenú kampaň každý individuálne a potom by sa podľa Mičevovej predstavy mali zhodnúť na preferenčne najsilnejšom kandidátovi.

Nezávislý kandidát na župana, podnikateľ Ján Lunter nateraz nevidí dôvod, aby memorandum podpisoval. „Dnes nie je čas na gestá, ale na férovú súťaž programov, kandidátov a ich tímov. Tieto voľby musia byť predovšetkým o tom, ako zveľadiť náš kraj a priniesť lepší život jeho obyvateľom. Za seba dávam voličom verejne svoje slovo, že urobím všetko, čo je v mojich silách pre víťazstvo demokratických síl,“ vyhlásil Lunter.

Poslanec parlamentu a kandidát opozície Martin Klus si myslí, že pravdepodobne sa nepodarí dosiahnuť dohodu o memorande. „Napriek tomu má zmysel o tom diskutovať. Úprimne ma mrzí, že ostatní kolegovia to chápu ako predčasný krok. V Banskej Bystrici je situácia iná ako v ostatných krajoch. Práve takéto memorandum demokratických síl by mohlo byť už v tejto fáze,“ poznamenal Klus.

Problémom môže byť, či sa v septembri kandidáti dokážu zhodnúť, kto z nich je podľa prieskumov favoritom. Rozdiely v podpore ľudí pre hlavných kandidátov môžu byť minimálne. „Som ochotný ustúpiť, ak nebude reálne šanca, aby som bol zvolený,“ podotkol Mičev „Nepripustím, aby sa na moju hlavu znieslo, že len preto, že som kandidoval, bol nakoniec zvolený človek, ktorý škodí kraju a celému Slovensku,“ dodal.

Klus nechcel odhadovať, či sa nájde zhoda na jednom kandidátovi na základe preferencií voličov. „ Ak to má byť prieskum, nemôže byť len o percentách. Musí byť aj o tom, kto je akceptovateľnejší inými voličmi. Či napríklad voliči SaS, OĽaNO a KDH by boli ochotní voliť Mičeva a, naopak, jeho voliči podporiť ako kandidáta mňa,“ vysvetlil Klus.

O miesto župana sa chcú v Banskobystrickom kraji uchádzať aj exprimátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, exposlanec za HZDS Milan Urbáni, právnik Martin Juhaniak, banskobystrický mestský poslanec Igor Kašper. SNS chce tiež postaviť svojho kandidáta. Župani sa prvý raz od roku 2001 budú voliť len v jednom kole namiesto dvoch. Znamená to, že ak majú demokratickí kandidáti záujem odstaviť Kotlebu z funkcie, mali by zvážiť vzájomnú podporu.

Sociológ Pavel Haulík sa vyjadril, že ak sa budú chcieť relevantní demokratickí kandidáti podľa sociológa dohodnúť na podpore v septembri na základe prieskumov verejnej mienky, tak si to vie predstaviť, ale nemyslí si, že sa to aj stane. „Nepovažujem za pravdepodobné, že by už v septembri bolo jasné, kto z kandidátov bude mať najväčšiu šancu na zvolenie. Ak na seba nebudú útočiť, bude skôr prevládať tendencia rozptyľovania hlasov,“ uzavrel Haulík.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #VÚC Banská Bystrica