Objavte čaro rieky počas Slnovratu na Dunaji

Dunaj a jeho ramená predstavujú malý svet, v ktorom žijú rôzne komunity, organizácie aj jednotlivci. Ukázať ich život spätý s riekou je cieľom už druhého ročníka podujatia Slnovrat na Dunaji. Počas piatich týždňov môže verejnosť zažiť 45 podujatí na hlavnom toku i Malom Dunaji od Devína po Štúrovo, spoznať ich aktivity a objaviť čaro rieky.

30.05.2017 14:30
luhy, Dunaj, rieka, voda, les, Foto: ,
Počas piatich týždňov môže verejnosť zažiť 45 podujatí na hlavnom toku i Malom Dunaji. Ilustračná snímka.
debata

Po úspechu pilotného ročníka sa aj tento rok zapojilo množstvo organizácií. Niektoré organizujú verejné podujatia pravidelne, iné špeciálne pre túto príležitosť. „Obohatením tohto ročníka bude vytvorenie umeleckých fotografických portrétov organizátorov podujatí. Vznikne tak jedinečná mozaika, ktorá predstaví rôznorodosť rieky,“ povedal programový manažér Stredoeurópskej nadácie Juraj Tedla.

Vyskúšajte kajak

K Bratislave už vyše sto rokov neodmysliteľne patria vodáci. Asociácia bratislavských vodáckych klubov ich zastrešuje 23 a má vyše dvetisíc členov. Prezident asociácie Vladimír Mišík pozýva v sobotu 3. júna na kvalifikačné preteky kanoistov na vodnú plochu Zemník. Upozorňuje aj na 10. ročník Pádlovania bez bariér. Podujatie vzniká v spolupráci so školou z Mokrohájskej umožnia hendikepovaným deťom bezpečný vstup na vodu. Nemenej tradičným je aj posedenie pri vodáckom táboráku. Počas dní otvorených dverí si verejnosť môže prezrieť zázemie lodenice v Karloveskej zátoke a pre tých, ktorých láka rieka je pripravený aj Kajakársky inkubátor. „Vodácky klub Dunajčík na petržalskej strane organizuje v júni každý utorok a štvrtok lekcie pod dohľadom inštruktora,“ dodal Mišík.

Nazrite do lode Šturec

Riaditeľ Múzea dopravy Bratislava Ernest Huska pozýva 17. júna na prehliadku lode. „Hoci sme maličké múzeum, vlastníme najväčší zbierkový predmet na Slovensku. Nikto nemá vo svojich zbierkach predmet dlhý 60 metrov a vážiaci 350 ton. Loď Šturec, bývalý Štúr. Kotví v južnom bazéne Zimného prístavu. Je národnou kultúrnou pamiatkou a stojí na lodnom výťahu, ktorý je tiež národnou kultúrnou pamiatkou,“ povedal Huska.

Na archívnej snímke pohľad na remorkér Šturec a... Foto: SITA, Marek Mrvis
Šturec Na archívnej snímke pohľad na remorkér Šturec a Zimný prístav.

Loď má zaujímavý príbeh. Loď z konca 30. rokov je posledná s nitovaným trupom, aký mal aj Titanic. Aj Šturec sa potopil a to pri bombardovaní Apolky. Predtým bola loď o 15 metrov dlhšia. Dieru po bombe potom vyrezali a loď skrátili. Počas niektorej z piatich komentovaných prehliadok je tím odborníkov pripravený návštevníkom povedať o lodi viac.

Oslávte Deň Dunaja

Počas Slnovratu na Dunaji oslávime aj Deň Dunaja. Sviatok druhej najväčšej rieky Európy sa oslavuje 29. júna v každej z krajín, ktorými preteká. Tento rok organizuje Vodohospodárska výstavba 17. júna v Gabčíkove, teda na mieste, kde Dunaj prehradili, plavby tzv. odpadovým kanálom. 23. júna prepoja pravý a ľavý breh Dunaja. Loď bude premávať spod Starého mosta, dolu tokom a potom na petržalskú stranu pred Au Café. „Svätojánske prepojenie pravého a ľavého brehu Dunaja bude ešte atraktívnejšie večer, keď bude loď nasvietená. Loď bude premávať až do polnoci,“ povedala Mária Grebeňová-Laczová zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Na dolnom toku Dunaja v Komárne môžu záujemcovia absolvovať okružné plavby 30. júna.

Pridajte sa k ľadovým medveďom

Upozorniť verejnosť na svoje aktivity chcú aj Slovenské ľadové medvede. Rozhodli sa preto plávať popri petržalskom brehu a podplávať čo najviac dunajských mostov. Predseda občianskeho združenia Peter Kleinert upozorňuje, že táto akcia nie je otvorená pre verejnosť, keďže pred Dunajom je treba mať rešpekt. „Tí, ktorí majú radi Dunaj, sa môžu pridať do našich radov,“ dodal.

Kompletný program druhého ročníka Slnovratu na Dunaji, ktorý sa v závislosti od počasia či hladiny rieky môže meniť, nájdete na webovej stránke slnovratnaduna­ji.sk.

Za myšlienkou spolupráce a zdieľania Dunaja stojí Stredoeurópska nadácia v rámci svojho programu Dunajský fond. Vytvára tak platformu, ktorá spája ľudí, zdroje a nápady s cieľom skvalitniť prostredie a verejnú infraštruktúru na Dunaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj