V Nitre bude SNS kandidovať sama, Smer sa bojí vzostupu extrémistov

Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) rozhodlo, že strana pôjde do jesenných krajských volieb samostatne a nie v koalíciách.

31.05.2017 14:16
SNS: Vzah ku koalícii Foto: ,
Predseda strany SNS Andrej Danko.
debata (5)

V Nitrianskom kraji SNS navrhuje ako kandidátku na županku podpredsedníčku strany Evu Smolíkovú. Najsilnejšia strana v regióne Smer-SD so SNS počítala ako s jedným z partnerov do pripravovanej koalície. Zároveň vyslovila obavu z dopadu tohto rozhodnutia na výsledok volieb.

„Rozhodnutie Predsedníctva SNS rešpektujeme, ale zároveň upozorňujeme, že môže mať zásadný vplyv na výsledok volieb v prospech kandidáta extrémistickej strany, ktorá má v našom kraji silné zastúpenie,“ uviedol pre agentúru SITA nitriansky krajský predseda Smeru-SD Tibor Glenda. Narážal tým na kandidáta kotlebovcov Milana Uhríka.

Ako ďalej dodal, „krajské a okresné štruktúry politických strán Smer-SD, SNS a Most-Híd boli pripravené spoločne postupovať vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov. Vznikla dohoda o vytvorení koalície, ktorá by podporovala spoločného kandidáta na post predsedu kraja, ako aj kandidátov na poslancov“. Podľa Glendu v súčasnosti rokujú s ďalšími politickými stranami. Už pred časom potvrdil, že ako kandidáta na župana opäť podporia súčasného predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu.

Krajský šéf Mostu-Híd Tibor Bastrnák sa k otázke koalície so Smerom-SD a podpore Belicu vyjadroval opatrne, podľa neho je zatiaľ všetko otvorené. „Čakali sme, ako sa vyjadrí SMK. Keďže nás odmietli, rokujeme s rôznymi inými stranami, nič ešte nie je dohodnuté. Ale musíme postupovať veľmi zodpovedne, aby v Nitre nenastal podobný scenár ako v Banskobystrickom kraji,“ povedal.

V súčasnosti je v Nitrianskom samosprávnom kraji pri moci koalícia Smer-SD a KDH. Krajská predsedníčka KDH Lýdia Pilková pre agentúru SITA povedala, že v súčasnosti čakajú najmä na to, ako dopadnú rokovania o prípadnej koalícii SaS, OĽaNO-NOVA a KDH na celoštátnej úrovni. V súvislosti s kandidátom na predsedu kraja zatiaľ neprijali žiadne rozhodnutie.

Strana maďarskej komunity (SMK-MKP) pôjde do volieb samostatne, jej kandidátom na župana je Iván Farkas, krajský predseda strany a starosta obce Mužla. Pôvodne rokovali strany Most-Híd a SMK-MKP o vytvorení spoločnej koalície v kraji, stopku im dali rokovania na celoštátnej úrovni.

Ako o možnom spoločnom kandidátovi na predsedu sa hovorilo o Tomášovi Galbavom (Most-Híd). Ten potvrdil, že chce kandidovať, ale ako nezávislý, pričom neodmieta ani podporu politických strán. Svoj zámer kandidovať na post nitrianskeho župana potvrdil aj nezávislý kandidát Peter Oremus a kandidatúru zvažuje tiež bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Ján Greššo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Nitra #Krajské voľby