Namiesto počítačových hier skúsili čierneho Petra

Na otázku, či sa hrajú, krútia tínedžeri hlavou. Keď som bol malý – znie jedna z odpovedí. Na princíp hry mikádo sa rozpamätajú, orieškom sú pravidlá. Čierneho Petra hrali Patrik pred rokom, Dušan nedávno. „Mám štvorročnú sestru,“ zdôvodňuje. A hádzanie podkovou? Na súčasných sídliskách by pôsobilo smiešne, ale v šalianskom Dome ľudového bývania si ho niekoľko gymnazistov vyskúšalo.

01.06.2017 07:00
chalani3 Foto: ,
Šalianski gymnazisti si v Dome ľudového bývania vyskúšali aj preťahovanie lanom.
debata (1)

Na dvore tradičného roľníckeho domu s trstinovou strechou, ktorý je vysunutou expozíciou Ponitrianskeho múzea v Nitre, pripravila sprievodkyňa Veronika Resoövá viacero aktivít a hier. Inšpiráciou môžu byť nielen na Medzinárodný deň detí, ale aj v čase prázdnin. Starší si pri tom môžu zaspomínať na hry, ktoré kedysi stmeľovali kamarátstva z ulice.

„Najväčší záujem je o pohybové aktivity,“ hovorí Veronika. Na vrchole rebríčka je skákanie vo vreci. Deti musia najskôr zdolať slalom, na druhej strane záhrady odviazať stužku a cestou naspäť preskočiť tri kôpky sena. V cieli ešte musia uviazať zo stužky mašličku. „Zistila som, že viacerým školákom to robí problém, preto som sa to zahrnula,“ vysvetľuje Veronika.

„Skôr sa venujem vlastnému rozvoju, čítam knihy,“ hovorí gymnazista Robert na tému hier. Ak si Daniel nájde čas, zabaví sa počítačovou stratégiou. Natália sa k spoločenským hrám dostane vďaka mladšej sestre. „Niekedy sa zahráme aj celá rodina, napríklad dostihy. No musí sa nám všetkým chcieť,“ podotýka.

Šalianski gymnazisti sa rozhodli pre čierneho Petra. Karty sú už rozdané, keď sa majiteľ čierneho Petra nechtiac prezradí. Kolo napriek tomu dohrajú. Potom berú do rúk šišky. Úlohou je trafiť do troch prútených košíkov rôznej veľkosti. Šišky lietajú okolo, vnútri ich skončí len pár. Vyskúšajú si tiež preťahovanie lanom.

Dospeláci si zaspomínajú pri mikáde, kde treba vyberať tyčky z kôpky tak, aby sa pri tom nepohli ostatné. Nostalgické spomienky vyvolajú i kedysi veľmi populárne guľôčky. „Vlani si ich u nás zahrala jedna rodina – dve deti, dvaja rodičia a dvaja starí rodičia,“ spomína Veronika. Vo dvore roľníckeho domu v Šali sa dá zahrať do 9. júna, denne od 9.30 do 16.30.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný deň detí