Pod Strečno sa vracajú víkendové uzávierky

Už od soboty bude opäť počas 32-víkendových hodín uzavretá cesta medzi Žilinou a Vrútkami. Rovnaký režim bude platiť na ceste popod Strečno počas všetkých júnových víkendov. Vodiči cez Strečno neprejdú pre pokračujúcu sanáciu hradného brala, ale aj preto, že sa zistilo porušenie muriva na samotnom hrade Strečno. Na rozdiel od cesty, hrad zostáva otvorený.

02.06.2017 12:00
strečno, sanácia strečna, uzávierka pod strečnom, Foto: ,
Cesta v Strečne sa musí opäť počas júnových víkendov uzatvárať.
debata (1)

Pri sanačných prácach v Strečne sa z masívu neočakávane uvoľnili veľké skalné bloky, ktoré treba bezpečne dať dole. „Mali sme tam uvoľnené bloky, nejaké sme už zhodili a nejaké ešte potrebujeme uvoľniť a zhodiť tak, aby sme to urobili bezpečne, a to sa nedá robiť počas premávky,“ hovorí Branislav Prelovský zo spoločnosti Arcadis CZ, ktorá robí na sanácii Strečna. Už dva razy sa vyskytli situácie, keď pri uvoľnení takýchto veľkých skál bolo potrebné mimoriadne zastaviť dopravu aj počas pracovných dní a operatívne problém vyriešiť.

Horolezci teda potrebujú dokončiť zabezpečovacie práce v hornej časti brala a po ich skončení odstránia ochranné siete, ktoré zachytávali a usmerňovali padajúce kamene tak, aby nespadli na cestu. Na tieto práce boli už dlhodobo plánované dve víkendové odstávky, ďalšie dva víkendy pribudli práve pre neočakávané uvoľnenie skál, ale aj preto, že sa pri sanácii masívu pod hradom Strečno zistilo aj poškodenie v hradných múroch. „Počas prác na sanácii hradného brala bolo zistené porušenie kamenného muriva na jednej zo stien samotného hradu Strečno, preto sme vyhlásili verejnú súťaž na zhotoviteľa týchto prác, ktoré budú musieť stabilizovať hradné murivo a zároveň ho aj obnoviť,“ uviedla Lenka Záteková, hovorkyňa žilinskej župy, pod ktorú hrad patrí.

Zámerom župy je na opatrenia v základoch hradu využiť už vyhlásenú uzávierku cesty počas júnových víkendov. „Počas týchto štyroch víkendov bude okrem sanácie hradného brala prebiehať aj zabezpečenie zakladania hradných múrov,“ povedal prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík. Doplnil, že ak sa nevyskytnú neočakávané problémy, cestu popod Strečnom by už počas prázdninových víkendov nemali uzatvárať.

Protihavarijné opatrenia by mali byť v hornej časti brala skončené do začiatku prázdnin, ďalej však budú pokračovať práce v spodnej časti skalného masívu. Až do konca septembra sa bude robiť na zabezpečení previsu v spodnej časti hradného brala v susedstve vozovky. Dovtedy, teda aj cez prázdniny, sa v úseku priamo pod hradom bude aj naďalej jazdiť v zúžených pruhoch rýchlosťou spomalenou na 30 kilometrov za hodinu.

Obmedzenia dopravy cez Strečno:

  • v dňoch 3. – 4. júna, 10. – 11. júna, 17. – 18. júna a 24. – 25. júna 2017 od soboty 8. h do nedele 16. h bude cesta I/18 cez Strečniansku úžinu úplne uzavretá
  • až do konca septembra sa v úseku pod hradom Strečno jazdí v dvoch zúžených pruhoch rýchlosťou 30 km/h
  • cestu medzi Žilinou a Vrútkami je možné obísť cez Terchovú (smery Orava, Liptov) alebo cez Fačkovské sedlo (smer Banská Bystrica)
  • tranzitnej doprave zo západu na východ republiky sa odporúča využívať južnú cestu R1 medzi západom a východom Slovenska
  • zákaz využívať cestu platí i pre chodcov a cyklistov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno #uzávierka cesty