Medvedica Ingrid - Najprv jej vzali mláďatá, potom aj život

Medvedica Ingrid doplatila na chyby ľudí vlastným životom. Kým v stredu ju v Liptovskej Kokave uspali a vzali jej mláďatá, v noci zo štvrtka na piatok jej vzali aj život. Dôvodom mala byť podľa starostu obce Liptovská Kokava Júliusa Porubäna aj hovorcu Ministerstva životného prostredia Tomáša Ferenčáka jej agresivita a poľovníci ju tak museli zastreliť.

02.06.2017 09:30 , aktualizované: 12:55
debata (437)

„Bolo vydané povolenie na odstrel pre prípad krajnej núdze a po rozhodnutí polície poľovníci zasiahli,“ potvrdil T. Ferenčák Úplne inak však situáciu vidí Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho združenia VLK. Ten potvrdil, že ponúkol svoju pomoc s tým, že medvedicu vedia previezť aj umiestniť do lesa, aby bola v bezpečí ona aj ľudia. Kým on podľa vlastných slov zabezpečoval prevoz, medvedicu v tom istom čase odstrelili.

Na mieste boli v čase odstrelu Ingrid... Foto: Roland Vdovják
medvedica Na mieste boli v čase odstrelu Ingrid zamestnanci Štátnej ochrany prírody, poľovníci, policajti, aj vedenie obce. Ľudia vravia, že kompetentí uzavreli celú ulicu.

Lukáč vraví, že s kompetentnými, ktorí rozhodovali o osude Ingrid telefonoval vo štvrtok až do polnoci. „Ešte pred pol nocou žila. My sme im ponúkli vlastné lesy, že ju môžu previezť tam. Bol to jeden z našich návrhov, kým ja som riešil zaistenie prepravy, oni proste nevydržali. Zastrelili ju. Prečo sa takto zachovali? Pukli im nervy. Tam bol veľký tlak zo strany starostu, občanov,“ povedal Lukáč.

Ten vraví, že na mieste odstrelu nebol, ale podľa informácií, ktoré má, nebola medvedica po celý čas agresívna. „Určite nie. Oni mali jediný problém, že medvedica bola v intraviláne obce a báli sa. Ale na nikoho neútočila, veď existujú aj filmové zábery,“ povedal Lukáč. Podľa neho nikto nechce, aby akékoľvek zvieratá ohrozovali majetok alebo zdravie ľudí a ak sa tak stane, treba byť nekompromisný, prípad Ingrid však do tejto kategórie určite nespadá.

„Štátna ochrana prírody si myslí, že áno, ale ja nemám žiadne správy o tom, že by táto medvedica ohrozovala zdravie, alebo životy, len sa vyskytovala v intraviláne obce, čo môžeme klásť za vinu ľuďom. Ten problém spôsobili ľudia, na to by som hlavne upozornil. Ľudia jej umožnili veľmi ľahký prístup ku kvalitnej potrave a tam je začiatok všetkých problémov. To, čo sa stalo sa už nedá odstať, ale vinná nie je medvedica, ale miestni obyvatelia Kokavy, ktorí napriek tomu, že žijú v oblasti, kde sa pohybujú medvede, nevedia dať do poriadku tento problém. Biologický odpad sa jednoducho nemôže voľne vyhadzovať. Môže sa vyhadzovať do kontajnerov, ktoré sú zabezpečené proti medveďom a ak sa to urobí dobre, medvede nebudú chodiť do dedín, pretože nebudú mať prečo. Všetci hovoria o tom, že medveďov je veľa a ohrozujú ľudí. Nie, neohrozujú ľudí a tento určite nie. Medvedica bola v dedine kvôli potrave, na ktorú ju naučili ľudia. Tam treba začať, nie odstrelom medveďa, ale zabezpečením čistoty v dedine, keď to mám tak povedať,“ uviedol Lukáč.

Skutočne napadla ľudí?

Na mieste boli v čase odstrelu Ingrid zamestnanci Štátnej ochrany prírody, poľovníci, policajti, aj vedenie obce. Ľudia vravia, že kompetentí uzavreli celú ulicu. „Prišli, vyskákali z áut a už boli ozbrojení, vyhnali všetkých preč. Potom sme už počuli iba výstrely,“ povedala obyvateľka obce. „Aj som si poplakala. Áno, mali sme strach, keď tu medvedica bola, ale nikomu neubližovala, nemuseli to riešiť hneď takto,“ dodala. Starosta Július Porubän tvrdí na rozdiel od Juraja Lukáča, že medvedica bola agresívna.

„Ja by som povedal, že má to za sebou jedna medvedica, ktorú k nám previezli z Tatier – kontajnerová medvedica, ktorá by tu bola nevieme ako dlho a tým, že už bola agresívna a napadla ľudí, ktorí dohliadali na ňu až do polnoci, bola usmrtená. Nebudem ju určite nazývať krstným menom, lebo to je už svojím spôsobom choré,“ povedal starosta. Podľa neho sa medvedica objavila večer pri základnej škole, kde vyliezla na strom. Ochranári sa ju snažili vyhnať z obce gumovými projektilmi, zo stromu síce zliezla, nepobrala sa však preč z obce, ale rovno oproti ochranárom.

„To už bola krajná núdza, vyslovene. Našťastie, tie dve mláďatá, čo by z nich bolo to isté, si aspoň užijú našu slobodu,“ upozornil starosta na fakt, že medvieďatá deň predtým Ingrid odobrali. Dodal, že úplne súhlasí s tým, čo spravili ochranári. „Ľudia sa pýtajú, prečo neboli medvede vrátené do lesa. No preto, že za päť hodín by boli späť. Alebo by boli v Hybiach, vo Východnej, vo Važci. Veď ona išla na raňajky do dediny, na večeru do dediny,“ dodal starosta. Podľa veliteľa dobrovoľných hasičov v Liptovskej Kokave Richarda Šopora zastrelili Ingrid okolo polnoci. „Celé si to manažoval zásahový tím,“ povedal. K tomu, či medvedica skutočne napadla ľudí, sa vyjadrovať nechcel. „Oni aj povedali, keď prišli, že tu nemienia byť to rána, bolo jasné, že prišli len za tým jedným účelom,“ uzavrel.

Medvieďatá previezli do v Bojnickej zoologickej... Foto: Branislav Tám, ZOO Bojnice
medvieďatá Medvieďatá previezli do v Bojnickej zoologickej záhrady.

Ochranárov situácia mrzí

Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Milan Boroš vraví, že nebolo inej možnosti, iba medvedicu zastreliť. „Po dlhých týždňoch hľadania riešenia ako vrátiť tatranskú medvedicu do prírody, po neustálom monitorovaní a plašení v noci žiaľ bolo nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu,“ povedal. Podľa neho sa pri snahe odplašiť medvedicu z obce, samica obrátila proti ochranárom, poľovníkom a polícii a poľovníci zasiahli na priamy pokyn polície.

„Štátna ochrana prírody vyjadruje veľké poľutovanie. Po dlhých týždňoch 24-hodinových služieb ochranárov, ktorí vo dne, v noci pracovali na tom, aby sa medvedica vrátila do prirodzeného prostredia, prevládla povinnosť ochrániť človeka,“ povedal Boroš. Dodal, že mláďatá čakajú na prevoz do Maďarska, kde ich čaká život vo veľkom národnom parku. Vďaka tomu si odvyknú od prítomnosti človeka a naučia sa žiť vo svojom prirodzenom prostredí. Boroš však zdôrazňuje, že osud kontajnerovej medvedice Ingrid by mal teraz slúžiť ako apel na zodpovednejšie sa správanie hotelierov, obyvateľov, či prevádzkovateľov reštaurácií v danom regióne. „Je nesmierne dôležité zaisťovať kontajnery so zvyškami potravín pred medveďmi a nedávať im dôvod zvykať si na prítomnosť človeka,“ uzavrel Boroš.

Osirelé mláďatá čaká iný život

Kým mama medvedica už nežije, jej mláďatká sú v Bojnickej zoologickej záhrade, ktorá ako štátom poverená organizácia musí prijať odchytené a zaistené zvieratá. „V poslednom mesiaci už zoo prijala jedno medvieďa z Národného parku Veľká Fatra do rehabilitácie a je umiestnené v karanténnych priestoroch, kde sa nachádzajú aj dve nové medvieďatá. Pre zoo je to klasický prípad, ktorý sa opakuje každoročne už približne desať rokov,“ povedala hovorkyňa zoo Simona Kubičková. Medvieďatá sú podľa nej v primeranom stave a nachádzajú sa v zázemí, kde k nim nemajú návštevníci prístup. Zoo Bojnice podľa S. Kubičkovej dlhodobo monitoruje situáciu ohľadom medveďov a momentálne pripravuje projekt na nové rehabilitačné centrum pre medvede o rozlohe približne jeden hektár v zalesnenej časti zoo, ktoré bude spĺňať tie najprísnejšie kritéria pre chov medveďov.

© Autorské práva vyhradené

437 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #odstrel #Liptov #medvedica Ingrid