Heliport v nitrianskej nemocnici sa oneskorí

Vybudovanie oficiálneho heliportu v areáli nitrianskej fakultnej nemocnice sprevádzajú komplikácie.

07.06.2017 14:00
Nemocnica Nitra Foto: ,
Pristávacia plocha pre záchranárske vrtuľníky v areáli nitrianskej nemocnice nemá štatút heliportu. Jej využívanie obmedzila výstavba bytoviek v jej blízkosti.
debata (2)

Už viac ako rok tu záchranárske vrtuľníky nepristávajú po zotmení či za zlého počasia. Toto provizórium sa ešte predĺži.

Nemocnica nie je spokojná s projektom na vybudovanie heliportu, ktorý jej dodalo vysúťažené košické Architektonické štúdio Atrium. Dôvodom sú viaceré nedostatky, ktoré odhalil nezávislý technický posudok.

„Štandardne preverujeme dodávky tovarov, respektíve diel a služieb, či sú dodané v súlade s vypísanými technickými špecifikáciami. Pretože ide o technicky a logisticky náročnú stavbu heliportu, požiadali sme o vypracovanie posudku nezávislého odborníka,“ ozrejmila Tatiana Timková, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra.

Projekt na heliport podľa nej nevypracovala odborne spôsobilá osoba. Obsahoval tiež množstvo chýb a vo viacerých bodoch bol rozpore s leteckým predpisom a odborným posudkom heliportu. Zmluvu s víťazom súťaže preto nemocnica vypovedala.

Doterajšie vyjadrenia nemocnice považuje architektonické štúdio sú zavádzajúce. „Absolútne vylučujeme, že by nami dodaná projektová dokumentácia bola vyhotovená odborne nespôsobilou osobou alebo by mala byť v rozpore s leteckým alebo akýmkoľvek iným predpisom. Samozrejme, vieme to preukázať,“ oponujú architekti Dušan Burák a Michal Burák.

S dôvodmi, ktoré nemocnica uvádza, nesúhlasia. „Sme presvedčení, že sme si v celom rozsahu splnili svoje povinnosti vyplývajúce zo zmluvy a jej príloh. Za výsledkom svojej práce si stojíme. V súčasnosti vykonávame kroky, aby sme celú situáciu ozrejmili a s nemocnicou sa dohodli,“ dodali architekti.

Oficiálny heliport má byť vybudovaný na streche... Foto: Pravda, Žaneta Mikulíková
nemocnica Nitra Oficiálny heliport má byť vybudovaný na streche pavilónu chirurgických disciplín.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré je zriaďovateľom nemocnice, sa tým už zaoberá. Teraz musí rozhodnúť, či súťaž povolí zopakovať. „Požiadali sme nemocnicu o dodanie všetkých potrebných informácií a podkladov nevyhnutných pre udelenie súhlasného stanoviska. O danom probléme priebežne komunikujeme,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na heliport získala nemocnica dvojmiliónovú dotáciu, ktorú má už viac ako rok na účte. Vyčerpať ju musí do konca tohto roka, inak o ňu príde. „Po tomto termíne nie je možné čerpanie. Nemocnica by ju musela v rámci zúčtovania finančných vzťahov so štátnym rozpočtom vrátiť,“ dodala Eliášová. Podľa hovorkyne nemocnice tento scenár zatiaľ nehrozí.

O jednu dotáciu už nitrianske zdravotnícke zariadenie prišlo. V marci vrátilo rezortu 300-tisíc eur, ktoré boli určené na projekt nadzemného tunela medzi liečebných pavilónom a pavilónom chirurgických disciplín. Nestihlo by ich vyčerpať do stanoveného termínu, teda do konca júla.

Problémy sú aj okolo tunela. Jeho dokončenie sa oneskorí. Pôvodne mal byť hotový v júli, nakoniec ho dobudujú v septembri. Vyjsť má tiež drahšie. Podľa nemocnice za to môžu zistené nezrovnalosti v projektovej dokumentácii a rozpočtovej časti. Projektovú dokumentáciu k tunelu spracovala rovnaká firma ako v prípade heliportu.

Prevoz pacientov obmedzuje tma

Nitrianskej nemocnici už roky chýba oficiálny heliport. Súčasná plocha, ktorú dobudovali v novembri 2009, tento štatút nemá. Provizórnou bola aj tá predošlá, ktorá sa nachádzala na mieste dnešného liečebného pavilónu.

Navyše, už viac ako rok lietajú záchranárske vrtuľníky do nemocničného areálu v obmedzenom režime. Od jesene 2015 sa prevoz pacientov vo vážnych stavoch skomplikoval, pretože po zotmení či v zlom počasí tu nepristávajú.

Dôvodom sú nadzemné prekážky v blízkosti pristávacej plochy. V lokalite pribudli nové bytovky, momentálne sa stavia ďalšia. Leteckí záchranári preto využívajú náhradné plochy mimo areálu nemocnice.

„Dočasným riešením je pristátie na najbližšej vhodnej a bezpečnej ploche pri nitrianskej nemocnici, ktorá je ohraničená ulicami Železničiarska a Cabajská. Ďalšou možnosťou letisko v Janíkovciach v Nitre,“ priblížila Zuzana Hopjaková, hovorkyňa spoločnosti Air Transport Europe.

Jej záchranárske posádky priviezli do nitrianskej nemocnice od začiatku roka 73 pacientov (pozn. red. údaj je k 28. máju). „Boli prípady, keď pristávali mimo areálu nemocnice,“ dodala Hopjaková. Presný počet však uviesť nevedela, keďže takúto štatistiku nemajú. Z nemocnice transportovali dvoch pacientov.

O tom, do ktorého zdravotníckeho zariadenia smeruje vrtuľník s pacientom na palube, rozhoduje podľa nej operačné stredisko na základe podaných informácií. Zatiaľ však nezaznamenali žiadne komplikácie v súvislosti s nutnosťou výberu inej nemocnice.

„Stále však platí, že každé pristátie mimo objektu nemocnice predlžuje čas prevozu pacienta do nemocnice. Naša spoločnosť ako prevádzkovateľ vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby by v záujme skrátenia transportu pacienta do nemocnice privítala akúkoľvek možnosť pristávať priamo v areáli nemocnice,“ dodala Hopjaková.

Miesto pre záchranárske vrtuľníky chcú vybudovať vo výške. „Pri rozhodovaní o vybudovaní heliportu boli zvážené všetky možné alternatívy. Vzhľadom na okolitú výstavbu výškových budov je jedinou alternatívou strecha pavilónu chirurgických disciplín,“ podotkla hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #nitrianska fakultná nemocnica #heliport