Z ohrozenej banskoštiavnickej Kalvárie bude turistický skvost

Pred desiatimi rokmi sa ocitla medzi stovkou najohrozenejších pamiatok UNESCO na svete, už čoskoro by mala patriť k tým najkrajším. Neuveriteľnú premenu zažíva banskoštiavnická Kalvária vybudovaná v polovici 18. storočia na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch) pátrom Františkom Pergerom a obyvateľmi mesta.

14.06.2017 18:30
kalvária, banská štiavnica, Foto: ,
Horný kostol je dominantou Kalvárie v Banskej Štiavnici.
debata

Od leta 1989 nielenže chátrala, ale ju aj ničili vandali a vykrádači starožitností. Vďaka nadšencom však opäť získava staronový šat a už o pár mesiacov by sa mala verejnosti predstaviť v plnej paráde.

Kalvária nad Banskou Štiavnicou má zložité majetkové vzťahy. Dvadsaťpäť objektov patrí katolíckej cirkvi, no pozemky pod nimi viacerým subjektom. Štátnym lesom, mestu i súkromným vlastníkom.

Zachrániť sa ju podujala organizácia Kalvársky fond, ktorú založili v roku 2007, a ktorá ju odvtedy spravuje. Správca Martin Macharik hovorí, že prostriedky na obnovu Kalvárie zháňajú od roku 2007 a postupne ju v rámci možností rekonštruujú.

„Do týchto dní sa nám podarilo zreštaurovať väčšinu z kalvárskych objektov. Od 12. júna je pre turistov sprístupnená aj kaplnka ECCE HOMO, ktorej obnova stála 90-tisíc eur. V minulosti v nej bývalo osem sôch, no zachovali sa len tri, ostatné boli ukradnuté. Zaujímavé je, že jednu sme objavili v ponuke istej aukčnej spoločnosti na internete. Vďaka zásahu polície je socha naspäť, v objekte Starého zámku. Sochy v kaplnke sú nahradené ich reprintami či 2D reliéfmi,“ prezrádza Macharik.

Pred pár dňami sa začalo pracovať na obnove Horného kostola, ktorý je najvyšším miestom Kalvárie – a je aj mediálne najznámejší. Farár miestnej farnosti Ľudovít Frindt tvrdí, že je symbolom hrobu, ale aj zmŕtvychvstania Krista.

Správca Kalvárskeho fondu Martin Macharik... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kalvária, banská štiavnica, martin macharik, Správca Kalvárskeho fondu Martin Macharik tvrdí, že práce na rekonštrukcii Horného kostola budú stáť 400–tisíc eur.

„Na obnovu Horného kostola sa pripravujeme už niekoľko rokov, zatiaľ sme riešili statiku. Teraz nás čaká rekonštrukcia fasád, fresiek, sochárskej výzdoby, striech, dverí a mreží. Samostatným dielom je veľký vstupný portál, ktorý bol zničený zásahom delostreleckého granátu na jar 1945. Dodnes nachádzame vo fasáde šrapnely a odstraňujeme následky vojny,“ zdôrazňuje správca Kalvárskeho fondu.

Reštaurátor kamenných architektonických článkov Ján Fečo hlási, že už začali doplňujúci výskum. „Pomáhame si starou zachovanou fotografiou pôvodnej podoby tejto budovy. Vďaka nej môžeme kompletne a identicky dotvoriť detaily štítov, profilov či sôch,“ raduje sa Fečo. Portál už bol podľa neho oproti tomu pôvodnému zachovaný len asi na 30 percent.

Oprava Horného kostola sa bude realizovať počas tohto a budúceho roka. Dokončený a predstavený verejnosti by mal byť do konca októbra 2018. „Stáť bude asi 400-tisíc eur. Polovicou z tejto sumy prispeje Nadácia VÚB, ktorá už na obnovu Kalvárie poskytla aj s týmto príspevkom celkovú sumu takmer 800-tisíc eur,“ podčiarkuje Macharik. Zvyšných 200-tisíc eur bude Kalvársky fond financovať z peňazí darcov, zo zbierok či z predaja suvenírov.

Kalvária v Banskej Štiavnici je čoraz vyhľadávanejším miestom turistov zo Slovenska i zahraničia. Ich počet narastá medziročne o 10 až 20 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #kalvária