Bratislava sa pýši jedným z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku

Počas archeologického výskumu, ktorý sa robí počas prípravných prác pre stavbu bratislavského obchvatu D4R7, objavili v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice jedno z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku.

26.06.2017 18:52
debata (6)

Ako informovali z tlačového oddelenia koncesionára Zero Bypass Limited, medzi najvzácnejšie nálezy avarského náleziska z 8. storočia patrí minca z obdobia vlády franského kráľa Karola Veľkého. Nájdená minca je z rokov 771 až 793 a je európskou raritou.

Podľa vedúceho výskumu Via Magna Milana Horňáka sa takýto nález podarí raz za život. “Nič rozsiahlejšie a výnimočnejšie z daného obdobia sa za posledných osemdesiat rokov v okolí Bratislavy nenašlo,“ uviedol Horňák.

Dodal, že po ukončení archeologických prác nálezy uložia v Slovenskom národnom múzeu – Archeologickom múzeu, kde ich po ďalšom spracovaní plánujú sprístupniť aj verejnosti prostredníctvom výstavy.

Archeologický prieskum lokality, ktorý trval päť mesiacov, odhalil vzácne pohrebisko z obdobia Avarského kaganátu datovaného do 8. storočia nášho letopočtu. Archeológovia odkryli viac ako 460 hrobov, ktoré skrývali nálezy ako napríklad pánske bronzové spony opaskov, na ktorých prevládali mytologické motívy zvierat či dámske avarské šperky.

Obchvat Bratislavy D4R7 zahŕňa vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska, kde diaľnica D4 bude mať 27 kilometrov a rýchlostná cesta R7 32 kilometrov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #obchvat Bratislavy #Podunajské Biskupice