Bratislavskí poslanci nevyhoveli protestu prokurátorky. Zákaz hazardu naďalej platí

Bratislavskí mestskí poslanci nevyhoveli protestu prokurátorky proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze herní na území hlavného mesta Bratislavy z 30. marca 2017. Z 35 prítomných poslancov bolo 28 za, proti bol jeden a štyri sa zdržali.

29.06.2017 16:50
debata (10)

Krajská prokuratúra podala protest proti nariadeniu o zákaze hazardu v Bratislave a navrhla ho zrušiť. Magistrát mal 90 dní na to, aby zaujal stanovisko. Potom sa môže prokuratúra obrátiť na súd.

Prokurátorka označila opakované hlasovanie mestských poslancov o nariadení za nezákonné. Poslanci totiž rozhodli opakovane, na druhý pokus. Na zasadnutí v polovici februára nariadenie o jeden hlas neprešlo. Podľa prokuratúry sa februárovým hlasovaním konanie o predmetnej petícii ukončilo a možnosť opäť hlasovať na základe tej istej petície zanikla.

Poslanci kritizovali prokuratúru

Poslanec Ján Buocik uviedol, že poslanci petíciu vybavili už vlani a to tým, že ju vzali na vedomie. Hlasovanie o VZN podľa jeho slov nie je teda konaním o predmetnej petícii.

Zaznela aj vlna kritiky na adresu prokuratúry a jej „ovplyvnenie hernou loby“. Krajskú prokuratúru sme požiadali o stanovisko a správu budeme aktualizovať.

Herný priemysel hovorí o ignorancii zákona

Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier trvá na tom, že primátor a poslanci mesta ignorujú zákony a nezodpovedne hazardujú s financiami obyvateľov Bratislavy.

„Je zarážajúce, že čelní predstavitelia mesta bagatelizujú protest takejto inštitúcie a dokonca hrdinsky vyhlasujú, že ich právny názor akéhosi prokurátora nezaujíma. Doteraz však verejnosti neukázali žiaden iný právny názor a rovnako doteraz žiaden právnik mesta nestál po boku primátora, aby uistil daňových poplatníkov, že opakované hlasovanie o zákaze hazardu je v poriadku aj podľa niekoho iného, než podľa samotného Iva Nesrovnala a skupinky poslancov, ktorí si z umelo vykonštruovaného boja proti hazardu urobili predvolebnú agendu,“ povedala za asociácie Dominika Lukáčová. Ako dodala, počkajú si na ďalšie kroky prokuratúry.

Na ťahu je prokuratúra

Prokuratúra nemá oprávnenie VZN zrušiť. Môže sa obrátiť na súd a podať žalobu. Zároveň môže podať žiadosť o pozastavenie účinnosti nariadenia. Platil by stav spred prijatia VZN dovtedy, kým by súd nerozhodol.

Nesrovnal názor nezmenil

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ešte pred začiatkom júnového zastupiteľstva potvrdil, že trvá na zákaze hazardu v meste. „Môj názor je nemenný, domnievam sa, že sa prokurátor mýli. Tak, ako sa mýli aj herná loby. Navrhujem, aby poslanci tento návrh neschválili a VZN platilo ďalej,“ povedal Nesrovnal.

Rovnakú výzvu kolegom smerovali aj ďalší poslanci. „S argumentmi vyjadrenými v proteste nesúhlasíme a závery v ňom uvedené považujeme za nesprávne, nakoľko VZN bolo prijaté v súlade so zákonným postupom, rovnako obsah VZN nie je v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky,“ uviedli poslanci Ján Mrva, Lucia Štasselová a Dana Čahojová.

Zákaz hazardu v Bratislave

Bratislavskí poslanci schválili plošný zákaz hazardu na základe petície, v ktorej tento krok požadovalo 136-tisíc ľudí, platných podpisov bolo vyše 98-tisíc. Prvý pokus plošne zakázať herne a kasína na februárovom zasadnutí zastupiteľstva neprešiel. Viacerí poslanci vtedy obvinili primátora, že zmaril rozumnú reguláciu hazardu, keďže podľa nich väčšina ľudí nie je za prohibíciu. Niektorí poslanci navrhli ponechať herne a kasína v hoteloch a nákupných centrách. Neskôr magistrát na čele s Nesrovnalom opätovne predložil návrh VZN, pričom zákaz hazardu na druhý pokus prešiel.

Nedávno aj Ústavný súd SR potvrdil, že ak chcú mestá zakázať na svojom území herne a kasína, môžu tak urobiť len na základe petície, ktorú musí podpísať najmenej 30 percent obyvateľov obce. V prípade Bratislavy a Košíc sa toto kvórum prostredníctvom novelizovaného zákona o hazardných hrách znížilo na pätnásť percent.

Sita

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #VZN #zákaz hazardu #protest prokurátora