Kúpalisko Mičurin v bratislavskom Starom Meste opäť otvoria

Obľúbené kúpalisko Mičurin v areáli Ekoiuventy v bratislavskom Starom Meste otvorí svoje brány verejnosti. Už v utorok napoludnie privíta po dvoch rokoch prvých návštevníkov. O 14.00 ho oficiálne otvorí minister školstva Peter Plavčan.

03.07.2017 14:54 , aktualizované: 04.07.2017 12:10
debata

Rekonštrukciou prešla technologická časť bazéna, jeho vonkajší plášť aj schodiskový vstup. Obnovili sociálne zariadenia, sprchy, oplotenie aj amfiteáter. Informovalo o tom občianske združenie (OZ) Hrad Slavín na sociálnej sieti. Ako dodáva, ministerstvo školstva komunikuje s vlastníkmi okolitých pozemkov a rieši problematiku prístupovej cesty.

Po prázdninách sa ráta s tým, že v budove opäť otvoria krúžky pre deti a mládež. Obnovený amfiteáter by mal slúžiť kultúrnym podujatiam. „Sprístupnením kúpaliska sa naše aktivity nekončia, práve naopak, začínajú. Našim cieľom je vrátiť život celému areálu a umožniť deťom vzdelávať sa v rôznych odboroch, tak, ako to bolo v minulosti,“ povedala predsedníčka OZ Hrad Slavín Sabina Barborjak.

Do diskusie o možnej náplni činností v areáli boli podľa jej slov prizvaní aj zástupcovia škôl a Centier voľného času. „Výsledkom takto široko koncipovanej spolupráce, spolu so zásadným rozhodnutím ministerstva školstva investovať potrebné zdroje na opravu a obnovu, je vrátenie areálu pôvodnému účelu a navrátenie verejného priestoru občanom,“ dodala.

V lete 2015 zostal bazén jediného kúpaliska v Starom Meste prázdny. Ministerstvo školstva vtedy pod vedením Juraja Draxlera vyhlásilo verejnú súťaž na jeho prevádzkovateľa. Podľa aktivistov boli podmienky nesplniteľné a napokon víťaz z nej nevzišiel. Keď následne na jeseň odišli z budovy zamestnanci mládežníckej organizácie Iuventa, vtedajší minister niekoľkokrát deklaroval, že areál sa nebude predávať. Odvtedy rezort hľadal možnosti jeho využitia. Krátko pred voľbami však Draxler tému označil za spolitizovanú a osud Iuventy sa rozhodol prenechať na novú vládu.

Aktivisti opakovane upozorňovali na podvody s pozemkami ešte z 90. rokov a na pochybenia z čias reštitúcií. Varovali, že na lukratívne pozemky si brúsia zuby developeri.

Vlani vyhlásil Pamiatkový úrad súbor objektov známych ako Ekoiuventa, ktorých súčasťou je aj kúpalisko Mičurin, za národnú kultúrnu pamiatku. Ide aj o Dom mládeže s areálom, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčný dom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kúpalisko #Mičurin #Ekoiuventa