Pri tragédii v Terchovej zhorela matka a jej dve deti, príčina požiaru je nejasná

Tragédia sa odohrala v stredu neskoro večer v Terchovej. V murovanej chatke obloženej drevom, v časti obce zvanej Vyšní Berešovci zahynuli dve malé deti vo veku päť a osem rokov spolu so 41-ročnou matkou Ruženou. Dôvodom bol požiar, ktorý zachvátil ich chatu.

20.07.2017 07:55 , aktualizované: 18:12
Terchová, požiar, chata Foto: ,
Požiar chaty v Terchovej sa stal pre rodinu s dvoma deťmi osudným.
debata (29)

V čase nešťastia sedeli rodičia podľa informácií denníka Pravda pred domčekom pri ohni a opekali si. Keď si všimli žiaru šíriacu sa z chalupy, utekali okamžite k dverám zachrániť deti, ktoré v tom čase spali na poschodí. Matka vbehla dnu ako prvá, 42-ročný otec Matej však už vojsť nestihol. Pri otvorení dverí sa dostal dnu kyslík a oheň sa rozhorel plnou silou. Matka s deťmi zahynuli v plameňoch, otec s vážnymi popáleninami hrude utekal zavolať pomoc.

Zdravotný stav muža, ktorý ako jediný z rodiny desivú noc prežil, sa mal medzičasom prudko zhoršiť. Hospitalizovali ho v žilinskej fakultnej nemocnici s popáleninami celého tela a vážnym poranením pľúc.

Susedia sa len ťažko spamätávajú z desivej noci. Väčšina sa prebudila na zvuk hasičských sirén a videli plamene šľahajúce do obrovskej výšky. Podľa nich mali vo vnútri chaty sporák na elektrinu, ale predpokladajú, že skôr išlo o nešťastnú iskru.

Babička, ktorá žije v drevenici oproti, vraví, že ešte v utorok bolo v chate deväť ľudí. „Domček patrí majiteľom, ktorí dlhé roky žili a pracovali v Rakúsku. Majú dvoch synov, Mateja a Michala, ktorý sa však presťahoval do Prahy. Tí sem prišli na dovolenku aj so svojimi rodinami, s manželkami a dvomi, respektíve tromi dcérami,“ vysvetľuje so smútkom v očiach Apolónia. Ešte v utorok podľa nej išli dievčatá s rodičmi do obchodu a pýtali sa, či nepotrebuje niečo nakúpiť. „Boli to také zlaté, dobré deti. Poprosila som ich, nech mi prinesú štyri rožky,“ utiera si stará pani slzy.

Kyslík rozdúcha plamene

Bratia s rodinami na „chalúpku“ chodievali zvyčajne v lete. Michal odišiel tentoraz s dcérkami aj s manželkou z chaty už v utorok, Matej s rodinou sa rozhodli ešte zostať. „Pochádzajú z Piešťan, ale tam už dlhšie nežijú. Na Slovensko sa však vždy radi vracali,“ vysvetlil bývalý majiteľ chaty, ktorá bola pôvodne murovaná. Až rodičia Mateja a Michala ju mali obložiť drevom, aby dokonale zapadla do okolitého prostredia.

„Pri požiari rekreačnej chalupy zasahovali profesionálni hasiči z Terchovej, zo Žiliny, zo Záchrannej brigády hasičského zboru v Žiline a dobrovoľníci z Terchovej. Udalosť neprežili tri osoby, jedna osoba je vážne zranená,“ informovala hovorkyňa Zuzana Farkasová.

Hasiči mali po príchode na miesto nájsť požiar v „plne rozvinutej fáze horenia“. Po preskúmaní prízemia a lokalizácii sa im podarilo dostať na poschodie, kde našli tri usmrtené osoby, z toho dve deti. Požiar sa im podarilo zlikvidovať až po niekoľkých hodinách. Na miesto následne dorazil zisťovateľ príčin požiarov spolu s hasičským psychológom, keďže pri tragédii zahynuli dve malé deti a pre hasičov išlo o psychicky mimoriadne náročný zásah. „V prípade bude začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia,“ oznámila žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Podľa hasiča preventistu existuje niekoľko osvedčených rád, ako sa správať pri požiari. „V prvom rade treba vždy prioritne volať hasičov. V panelovom dome, ak je u susedov požiar, by si mal každý utesniť dvere mokrým uterákom, aby dym neprešiel do jeho bytu. Pokiaľ sa dá, treba utiecť z domu, ak nie je zadymené schodisko. Ak už horí v našom byte, treba ujsť na balkón a odtiaľ volať pomoc. Je ťažké určiť presné pravidlá, lebo každý požiar je iný,“ tvrdí preventista, ale zároveň zdôrazňuje, že človek nikdy nesmie ohroziť sám seba.

Problémom je práve otvorenie okien alebo dverí v prípade, že vo vnútri horí. „Kyslík je iniciátorom, ak sa ho požiaru dostane viac, mocnejšie sa rozpúta. Naopak, ak ho má málo, je možné, že sám zhasne,“ hovorí expert.

Text z agentúr sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #tragédia #malá fatra #Terchová #chata