Veterná smršť strhávala v Prešove strechy

Intenzívna búrka sprevádzaná silným vetrom narobila v nedeľu popoludní problémy v Prešove. Podľa informácií hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej veterná smršť strhla či poškodila viacero striech na rodinných domoch, ale aj verejných budovách.

23.07.2017 17:53 , aktualizované: 24.07.2017 11:07
debata (20)

Ešte stále likvidujú michalovskí hasiči popadané stromy a polámané konáre po búrke, ktorá sa v nedeľu večer prehnala Michalovcami. Ako uviedol dôstojník operačného strediska michalovských hasičov, za tri hodiny mali okolo dvadsať výjazdov. Do deviatej ich bolo dokopy 24. V noci im pomáhala aj jednotka hasičov z Košíc.

Podľa hasičov búrka poškodila tri strechy. Počet spadnutých stromov a konárov ani nerátali, čerpali aj vodu zo zatopených priestorov. Ako informovala hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková, mesto v tejto súvislosti nevyhlásilo mimoriadny stav.

„Zatiaľ máme informácie o tom, že je poškodená časť strechy na Mestskej športovej hale, múr a oplotenie jednej z hospodárskych budov Technických a záhradníckych služieb a časť strechy na Ekonomickej univerzite. Poškodené, resp. zničené sú viaceré stromy v parku Kerta, ale aj v iných lokalitách v meste. Pracovníci technických služieb intenzívne pracujú na odstránení škôd. Naši zamestnanci sú ešte stále v teréne a zisťujú rozsah poškodenia mestského majetku. Vyčíslenie škôd predpokladáme v najbližších dňoch," povedala Palečková.

Aj košickí hasiči mali plné ruky práce s odstraňovaním následkov búrky. Najviac technických zásahov mali po devätnástej hodine – celkovo ich bolo jedenásť, pričom zasahovali až do desiatej večer. Najčastejšie zasahovali v katastri mesta Moldava nad Bodvou a okolitých obciach. V Moldave predovšetkým čerpali vodu zo zaplavených priestorov a likvidovali aj popadané stromy. Na pomoc im prišli aj hasiči z jednotky z košickej Šace.

Najkritickejšia situácia bola na uliciach Vansovej, Východnej, Moyzesovej či A. Matušku v Prešove. Primátorka Prešova Andrea Turčanová vyhlásila v nedeľu o štvrtej popoludní mimoriadnu situáciu.

Podvečer v Prešove robili záchranárske práce na provizórne zakrytie poškodených striech. V pohotovosti boli aj hasiči, ktorí pomáhali sprevádzkovať cesty, na ktorých boli popadané stromy alebo polámané konáre.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Prešov