Kalinovská knižnica zostáva v staromestskom Pisztoryho paláci

Knižnica z pozostalosti manželov Kalinovcov zostáva aj naďalej v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Ako ďalej informovala Nora Remiarová z komunikačného oddelenia Starého Mesta, rozhodli o tom v pondelok staromestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

08.08.2017 15:45
Pisztoryho palác Foto: ,
Na archívnej snímke knižnica manželov Kalinovcov v Pisztoryho paláci.
debata

Na zasadnutí museli poslanci situáciu riešiť, keďže knižnici končila nájomná zmluva a na júnovom zasadnutí zastupiteľstva chýbali na predĺženie nájmu dva poslanecké hlasy. “Vzniklo viacero nedorozumení, že chceme knižnicu z paláca vysťahovať,“ uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. “Od začiatku nám išlo o to, aby knižnica v paláci ostala, ale pre prevádzkové potreby paláca ako kultúrneho zariadenia Starého Mesta bolo nevyhnutné jej presťahovanie z pravého do ľavého krídla,“ vysvetlil Števčík.

Pisztoryho palác prešiel tento rok rekonštrukciou, ktorú mestská časť ukončila koncom apríla. Rekonštrukcia pozostávala najmä z obnovy fasád a strechy paláca a samospráva ju financovala z grantu Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu, ktorý pokryl 85 percent nákladov, zvyšok dofinancovala mestská časť zo svojho rozpočtu. Pri grante išlo o sumu 566-tisíc eur, Staré Mesto vyčlenilo vo svojom rozpočte takmer 100-tisíc eur. V súčasnosti hľadá mestská časť možnosti na financovanie ďalšej potrebnej rekonštrukcie paláca. Ako ešte v júni uviedla Nora Remiarová, druhá etapa obnovy paláca by zahŕňala rekonštrukciu nádvoria a interiéru a výmenu elektrických rozvodov. “Ak sa samospráve nepodarí získať prostriedky z vonkajších zdrojov, zváži aj možnosti vlastného financovania,“ uviedla ďalej Remiarová.

Vzácna knižnica

Ján Ladislav Kalina bol slovenský spisovateľ, scenárista, prekladateľ a humorista, ktorý sa narodil v roku 1913 v Košiciach. V roku 1946 sa oženil s Agnešou Kalinovou. Knižnica po manželoch obsahuje tisícky kníh, ktoré sa im počas života podarilo nahromadiť.

Pisztoryho palác

Pisztoryho palác dal postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory v 90. rokoch 19. storočia v eklektickom štýle ako vlastný domov a ambulanciu. V budove sídlilo počas 2. svetovej vojny nemecké veľvyslanectvo, neskôr v období socializmu Leninovo múzeum. Bočné krídlo paláca sa do roku 2005 využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. V roku 2017 staromestská samospráva zaradila palác do siete svojich kultúrnych zariadení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Pisztoryho palác #Staré mesto #Kalinovská knižnica