Alexandra so synom zabránili obrovskému nešťastiu

Zachránili viacero nevinných životov a zabránili veľkej tragédii. Novými hrdinami Bánoviec nad Bebravou sú Alexandra Pihíková a jej syn Ľuboš, ktorým za ich statočný čin poďakoval priamo okresný policajný riaditeľ.

11.08.2017 13:00
panelák Foto: ,
Stopy po požiari vidno na fasáde bytovky doteraz.
debata (12)

Rómska matka so svojím 15-ročným synom ešte 16. júla, krátko po polnoci, prechádzali ulicami mesta, keď si všimli oheň, ktorý zachvátil byt v neďalekom dome. Alexandra neváhala a zburcovala okolie. Jej syn bežal po políciu, ktorá sa nachádza neďaleko miesta požiaru.

Podľa ľudí stačilo nejakých desať-pätnásť minút, kým by vybuchol plyn a spôsobil tragédiu. Alexandra vraví, že sa spolu so synom vracali z oslavy, keď si všimla žiaru sálajúcu z okna jedného z bytov. Podľa nej je zarážajúce, že v tom čase išli pred nimi aj dvaja mladíci. Tí však požiar absolútne odignorovali a pomoc nevolali.

„Pozrela som sa a videla svetlo. Hneď som chlapcovi nakázala, aby išiel po policajtov. Tí boli len kúsok odtiaľ. Prišli hneď a konali rýchlo. Hasičov volali okamžite,“ hovorí Alexandra. V tom čase oheň ešte nebol príliš silný. „Potom sa to však strašne rozhorelo. Pánovi, ktorý tam býval, už bohužiaľ nepomohli,“ dodáva.

Nebyť Alexandry a Ľuboša, všetko mohlo dopadnúť obrovskou katastrofou. Staršiemu obyvateľovi bytu už síce nezachránili život, no do bezpečia sa podarilo najmä vďaka ich duchaprítomnosti dostať ďalších ľudí, ktorí v tom čase nič netušiac spali vo svojich domovoch.

Po príchode hasičov na miesto udalosti bolo zistené, že požiarom je zasiahnutý byt na druhom poschodí domu, v ktorom sa nachádzala jedna osoba.
Marián Petrík, hovorca trenčianskych hasičov

V bytovke, kde horelo, bývajú prevažne starší ľudia. „Nikto si nič nevšimol. Keby tá pani nezavolala policajtov, stačilo pár minút a bolo by zle. Oheň sa už začínal šíriť z bytu na chodbu a priamo pri dverách je umiestnený plynomer,“ dopĺňa jeden zo susedov.

Policajti konali rýchlo. Začali obchádzať zvončeky a búchať na dvere. Tie vchodové im otvoril jeden z obyvateľov. Muži zákona neváhali a okamžite vbehli dovnútra. „Začali zburcovávať majiteľov všetkých dvanástich bytov a vyzývali ich, aby hneď odišli, lebo horí,“ informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

„Po príchode hasičov na miesto udalosti bolo zistené, že požiarom je zasiahnutý byt na druhom poschodí domu, v ktorom sa nachádzala jedna osoba. Ostatní boli včas evakuovaní,“ vyhlásil hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík.

Na záchranu muža z inkriminovaného bytu vyvinuli policajti maximálne úsilie a boj s dymom, sálavým teplom a nepoddajným ohňom napokon vyhrali. Ale len dočasne, lebo nešťastník na následky ťažkých a rozsiahlych popálenín na druhý deň zomrel.

Tento čin je dôkazom, že dôležité veci treba riešiť osobne, a nie cez sociálne siete.
Miroslav Schlesinger, hovorca mesta Bánovce nad Bebravou

„Podpráporčík Jakub Senčík a nadstrážmajster Lukáš Igaz prejavili mimoriadnu odvahu pri záchrane ľudského života, a hoci obaja boli v ohrození svojho vlastného, neváhali ani minútu,“ zdôrazňuje Antalová.

Alexandra si mimoriadne váži, že sa jej za poctivý čin dostalo poďakovanie aj priamo od policajného riaditeľa. „Hlavne môj syn sa potešil. Trošku smutná som bola len z toho, že mi nepoďakoval ani jeden z tých ľudí, čo v tom dome bývajú – a ktorých sme zachránili,“ uzatvára.

To, ako sa Pihíkovci zachovali, oceňuje aj vedenie Bánoviec nad Bebravou. „Svojím oznámením zabránili ohrozeniu života a zdravia ostatných obyvateľov domu a väčším škodám na majetku. V tejto súvislosti vyjadrujeme presvedčenie, že aj tento prípad dokladuje, že nemožno všetkých ľudí hodnotiť podľa toho, kde sa narodili, akej sú národnosti, náboženského presvedčenia alebo rasy. Tento čin je dôkazom, že dôležité veci treba riešiť osobne, a nie cez sociálne siete. Ďakujeme každému občanovi, ktorý nezabudol na občiansku spolupatričnosť a ohľaduplnosť,“ uzavrel hovorca mesta Miroslav Schlesinger.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Bánovce nad Bebravou