Prácu pre obec Mýtna kontrolujú odtlačkami prstov

Žiadne ulievanie sa aktivačných pracovníkov ani ľudí, ktorí si odrábajú hmotnú núdzu či pracujú pre obec na dohodu. V Mýtnej v okrese Lučenec uviedli do praxe unikátny systém evidencie dochádzky cez biometrickú čítačku. Všetci sa do nej prihlasujú odtlačkami prstov.

21.08.2017 14:00
mýtna, odtlačky prstov, dochádzka Foto: ,
Biometrická evidencia dochádzky sa v Mýtnej osvedčila.
debata

V Mýtnej, podobne ako v mnohých ďalších obciach, mali problémy s aktivačnými pracovníkmi. Niektorí z nich mali prichádzať do práce neskôr, skôr z nej odchádzali alebo sa v nej doslova „zašívali“. „Fyzicky to bolo ťažko kontrolovateľné a robilo nám to starosti,“ priznáva starosta Pavel Greksa. Problém vyriešila spolupráca so spoločnosťou Konica Minolta Slovakia, ktorá vymyslela špeciálne externé biometrické čítačky evidencie.

„Každé ráno sa všetci pracovníci, ktorí musia pre obec odrobiť určitý počet hodín, prídu na úrad prihlásiť. Priložia prst na čítačku a idú ďalej. Podobne fungujú aj počas obeda. Máme tak presný prehľad o ich dochádzke,“ vysvetľuje Greksa.

Spustenie biometrickej kontroly bolo podmienené súhlasom samotných pracovníkov i Úradu na ochranu osobných údajov. Systém je v Mýtnej v praxi od júna a starosta si ho nevie vynachváliť. „Dochádzka ľudí do práce sa evidentne zlepšila. Keďže čítačka je napojená na systém, ktorý je dostupný aj v smartfóne, viem si v ňom ľahko skontrolovať, kde kto robí a kde sa práve nachádza,“ zdôrazňuje Greksa.

„Každý, kto robí svoju prácu seriózne, by s tým nemal mať problém. Prekážať to môže len tým, ktorým sa robiť nechce. Ja osobne ho schvaľujem,“ hovorí Andrej Krška, ktorý pracuje pre obec na dohodu.

V Mýtnej budú od septembra prichádzať do styku s biometrickou čítačkou okrem aktivačných pracovníkov aj všetci zamestnanci obecného úradu, školy, škôlky i školskej kuchyne. Tí sa budú do roboty prihlasovať buď osobnými kartičkami, alebo zadaním PIN kódu. Výhod nového systému evidencie a spracovania údajov je podľa Greksu toľko, že by ho odporúčal aj iným obciam. Nedokáže si predstaviť, že by dochádzku pracovníkov mali na úrade riešiť klasickým zapisovaním sa do zošita. Navyše za novú modernú službu platí obec mesačne len niekoľko desiatok eur, čo ju nezaťažuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Mýtna #odtlačky prstov #dochádzanie do práce