Proti vandalom na Námestí slobody pomôžu kamery aj policajti, priestor opäť ožije

Hlavné mesto ukončilo prvú etapu revitalizácie Námestia slobody, do ktorej investovalo 120-tisíc eur. Opravilo dlažbu, pribudli koše, lavičky dostali nový náter a zmizla burina aj graffiti. Bez čarbaníc však námestie ostalo iba dva dni.

22.08.2017 13:00
namestie slobody Foto: ,
Fontánu na Námestí slobody opäť čistia od čmáraníc.
debata

„Evidentne sú medzi nami ľudia, ktorí nenávidia všetko pekné, nové a sú pripravení ničiť. Som šokovaný z toho, že v Bratislave žijú takéto skupiny, ktoré sú evidentne organizované a čakajú na to, kde by čo v Bratislave zničili. A toto sa stalo aj na Námestí slobody,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Vandalom odkázal, že mesto sa nedá zastaviť.

V týchto dňoch tak už po druhý raz čistí priestor od čmáraníc z múrikov, stĺpov, košov, lavičiek i fontány. „Keďže z môjho pohľadu sa jedná už o organizovanú trestnú činnosť, pretože toto sa nedá spraviť jedným človekom za pätnásť minút, podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Do verejného priestranstva sme inštalovali bezpečnostné kamery, nebudem hovoriť koľko ich tu je, ani kde sú. Preorganizovala sa činnosť mestskej polície a posilnili sme hliadky, pomôže aj štátna polícia,“ povedal Nesrovnal. Zároveň o spoluprácu požiadal aj okolité inštitúcie a prevádzky, ktoré s námestím hraničia.

Primátor Ivo Nesrovnal vyzval verejnosť, aby... Foto: Hlavné mesto SR Bratislava
namestie slobody Primátor Ivo Nesrovnal vyzval verejnosť, aby pomohla v boji proti vandalom, ktorí znehodnocujú parky, námestia či historické budovy.
Námestie slobody vydržalo bez čmáraníc dva dni. Foto: Hlavné mesto SR Bratislava
namestie slobody Námestie slobody vydržalo bez čmáraníc dva dni.

Kultúra na námestí

Podľa Nesrovnala je nevyhnutné na námestie vrátiť život. „Iba tam, kde je sociálna kontrola, kde sa pohybujú ľudia, tam sa darí vytlačovať negatívne javy ako kriminalitu a sprejerstvo,“ povedal. Mesto preto pripravilo sériu kultúrnych podujatí, ktoré bude od piatka 25. augusta organizovať na Námestí slobody pravidelne každé dva týždne.

Čo bude s fontánou?

Bratislavčania očakávajú najmä dlhé roky sľubovanú komplexnú revitalizáciu námestia vrátane fontány Družba s ikonickým Lipovým kvetom. Tá by mala byť súčasťou avizovanej druhej etapy obnovy a realizovaná na základe verejnej architektonickej súťaže. Mestu s realizáciou pomôže developer HB Reavis a prispeje sumou pol milióna eur.

Súťaž plánujú vyhlásiť v septembri tohto roka. Má priniesť odpoveď na otázku o budúcej podobe námestia aj osude fontány, ktorá naposledy striekala vodu v roku 2007. Vtedy ju pre havarijný stav odstavili. Iba náklady na opravu fontány sa odhadovali na jeden milión eur. Priestor, Lipový kvet či mobiliár sú autorsky chránené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Námestie slobody